Tidskrift för Schack 1946

Publicerad 25 oktober, 2013 av Niklas Sidmar

tfs462n1946 var året då Alexander Aljechin avled i Lissabon och lämnade världsmästartronen vakant. Anklagelser om att Aljechin samarbetat med Nazityskland under andra världskriget gjorde att han var kraftigt ifrågasatt i schackvärlden och en inbjudan till Londonturneringen i början av året drogs tillbaka efter starka protester.
Året inleddes annars med internationella framgångar för den svenska eliten. Folke Ekström slutade tvåa i Hastingsturneringen, endast slagen med en halv poäng av slutsegraren Tartakower, och i en turnering i Holland ledde Gösta Stoltz med en halv poäng inför slutronden, men förlorade och fick nöja sig med andraplatsen.
SS Manhem firade fyrtioårsjubileum och arrangerade en nordisk turnering där Erik Lundin vann före finländaren Eero Böök, de så kallade pokalmatcherna mellan Stockholm, Göteborg, Skåne och Köpenhamn spelades i Lund i april och Sverige upprepade fjolårets bedrift när man vann en landskamp mot Finland med 9½-6½ – exakt samma siffror som i matchen 1945.
Kongressort för året var Motala där Erik Lundin tog sin fjärde Sverigemästartitel genom att vinna landslagsklassen överlägset. Tvåa kom Göteborgsmästaren Gunnar Skarp och trea debutanten Kristian Sköld. Deltagarantalet fortsatte att öka och var nu uppe i 267, 90 fler än året innan.
Om allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1946! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.