Fyra ronder spelade i Ungdoms-EM

Publicerad 3 oktober, 2013 av Niklas Sidmar

budvalogoPontus Sjödahl är ledare för den svenska truppen i Ungdoms-EM och här rapporterar han efter de första fyra ronderna:
Ungdoms-EM i Budva, Montenegro, pågår för fullt. Fyra ronder av nio har spelats. Deltagare från 48 länder kämpar om titlar i åldersklasserna 8, 10, 12, 14, 16 och 18 år i både öppen klass och flickklass. Totalt är det över 1000 tävlande.
Livet i Budva går ut på att äta, sova och spela schack. Äta och sova avklaras utan större ansträngning på utmärkta hotellet Slovenska Plaza invid den vackra montenegrinska kusten. Schackspelandet utförs i en idrottshall en kort promenad bort och varje dag runt klockan 15 erbjuds en märklig syn när en myrstig av talangfulla juniorer beger sig från hotellet till spellokalen. Jag brukar tänka att här går morgondagens mästare. Spelet börjar klockan 15:30 och det är viktigt att vara i tid eftersom sen ankomst till rondstart döms som förlust. En annan regel är att remianbud före drag 40 är förbjudet och straffet är skoningslöst: direkt förlust. Som svensk coach ser jag till att hålla tiderna och tjatar som en papegoja om remianbudsregeln.
Spelet för svenskarna har varit ömsom vin ömsom vatten. Poängmässigt bäst är Linus Johansson och Lisa Fredholm med 2½ poäng. Vid vinst i rond 5 finns chans för dem att nå en plats vid live-brädena.
Partierna läggs ut på hemsidan med 1-2 dagars fördröjning. Linus har stor schackförståelse och är en tillgång för laget i förberedelser och efteranalys. Lisa spelar underhållande och söker oftast komplikationer. Hennes seger i rond 2 är ett fint exempel. Några andra svenska höjdpunkter hittills är Tom Rydströms fallseger i en specialvariant mot draken i rond 3, David Bit-Narva pressade hem ett fint slutspel i rond 1 och Milton Pantzar vann en positionell seger i rond 2. Matija Svetic kämpade längst av alla i rond 4 men väntar fortfarande på sin första seger.

Turneringens hemsida