Europacupen

Publicerad 20 oktober, 2013 av Axel Smith

ECCHur många platser ett land får till Europacupen avgörs genom antalet stormästare i den inhemska ligan. Två svenska lag kvalificerade sig och seriemästarna Limhamns SK kunde resa efter att ha fått bidrag från Schack­akademien. Efter att ha spelat som ett lag i många år lär ett mästerskap utom­lands kännas som en stor höjdpunkt. Framförallt får de uppleva världseliten på nära håll. I Europacupen deltar tjugoen 2700-spelare, varav sex av världens tio bästa.
Eftersom många toppspelare är medlemmar i klubbar i flera länder sätts deras lojalitet på prov: vilken klubb ska de välja? Högst rankad är fjolårsvinnaren Socar från Azerbadjan med Caruana, Radjabov, Topalov, Kamsky, Mamedjarov, Wang Hao, Giri och Safarli. Därefter följer tre ryska lag. Personligen tycker jag att Sankt Petersburg är det mest sympatiska, eftersom sex av de åtta spelarna kommer från staden.
Jag vet inte vad Limhamns målsättning är, men förmodligen vill de möta ett av de bästa lagen. Det fick Oslo SS göra i rond ett. Simen Agdestein spelade remi med världstrean Fabiano Caruana. Agdestein gjorde comeback för ett par månader sedan och har sedan radat upp det det ena fantom­resultatet efter det andra. Han säger själv att han behöver 100 partier innan han kommer tillbaka till gammal form – än så länge har han spelat 30. Vad månne bliva?
Limhamn slog White Knights Chess Club (Wales) med 4½-1½. Philip Lindgren vann med små medel – se partivisaren.
I rond två möter Limhamn Socar! Missa inte livesändningen klockan 15.

Limhamns resultat / Turneringshemsida
Livesändning 15.00