Europacupen: Ahlander spelade remi med Radjabov

Publicerad 22 oktober, 2013 av Axel Smith

ECCBjörn Ahlander tvingade Teimour Radjabov att försvara sig genom hela partiet, som till sist slutade med evig schack. Remi är ett strålande resultat; om jag minns rätt är det bara en handfull svenskar som någonsin slagit 2700-motståndare. Hela partiet finns kommenterat i partivisaren.
Det blev den enda halvpoängen för Limhamn mot Socar (Azerbajdzjan), men som lagledaren Peter Månsson rapporterar på Inte bara schack är de nöjda med att de lyckades hålla jämna ställningar in i mittspelen. Kanske kunde det blivit mer – Gata Kamsky spelade med keps mot Linus Johansson, vilket han inte får enligt ECU:s klädkod …
I rond tre möter Limhamn Reichenstein SSB från Schweiz, som också spelar utan stormästare.
I toppstriden blev det idel favoritsegrar – i lagmatcher är ju marginalerna betydligt större än i ett enskilt parti. Troligtvis blir det först i rond fyra som topplagen börjar drabba samman. Med tanke på att Europacupen endast spelas över sju ronder är det inte möjligt att återhämta sig efter en förlust. Varje match blir vinna eller försvinna.
Många lag känns en aning ihopköpta, men det finns åtminstone ett krav på att spelarna måste ha spelat minst två partier i den inhemska ligan den senaste säsongen, om inte klubben pungar ut med 2500 euro i dispensavgift – ifall inte spelare redan deltagit tre gånger i Europacupen.
I damklassen är Monte Carlo favorit med Pia Cramling på fjärdebordet. Hon inledde med en säker seger och följde upp med en händelsefattig remi.

Limhamns resultat / Turneringshemsida
Livesändning 15.00