Tidskrift för Schack 1953

Publicerad 6 september, 2013 av Niklas Sidmar

tfs531nSåväl i Stockholm som i Göteborg arrangerades turneringar under jul- och nyårshelgerna. I Stockholm delades förstaplatsen mellan Nils Bergqvist, Gösta Danielsson och Zandor Nilsson, medan det i Göteborg blev finsk seger genom Eero Böök. Även i Uppsala bjöds det på helgschack och har var det Alexander Hildebrand som vann.
Bent Larsen vann en nordisk juniortävling i Trondheim, Stockholms Södra SS vann Allsvenskan och Vasilij Smyslov kvalificerade sig för VM-match mot regerande mästaren Mikhail Botvinnik.
I Bukarest spelades en stor internationell turnering som vanns av sovjetisk Toluch före bland andra Petrosian, Smyslov och en sextonårig Boris Spasskij. Den svenske representanten Gösta Stoltz slutade på nedre halvan av resultatlistan.
Gösta Stoltz och Zandor Nilsson vann var sin grupp i SM:s landslagsklass och möttes i en titelmatch som inte avgjordes förrän efter tio partier strax före årsskiftet. Stoltz vann, vilket rapporterades i TfS 1/2054. I Stockholm vann Erik Lundin en turnering som var en del av de högtidligheter som arrangerades till Ludvig Collijns minne i november.
Om allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1953! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.