Tidskrift för Schack 1952

Publicerad 13 september, 2013 av Niklas Sidmar

tfs521nI årets första TfS-nummer berättades om 1951 års Sovjetmästarskap, som vanns av Paul Keres före bland andra världsmästaren Mikhail Botvinnik. Under året berättas om en svensk-amerikansk schackduell från 1809, Wasas vinst över Dalarna i den allsvenska finalen och en stark insats av Gideon Ståhlberg i Budapest.
Schack-SM spelades i jämtländska turistorten Hålland. Kampen om SM-titeln skulle avgöras med spel i en tolvmannagrupp, men slutade med delad seger för Gösta Stoltz och Olof Kinnmark. Senare på året spelades särspelet, som Stoltz vann med klara 3½-½.
Schackolympiaden avgjordes i Helsingfors där det svenska laget vann sin kvalificeringsgrupp och sedan slutade sjua av nio lag i finalgruppen.
Om allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1952! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.