Tidskrift för Schack 1950

Publicerad 27 september, 2013 av Niklas Sidmar

tfs500102nDet första numret för året inleddes med en lång historik över Nordiska Schackförbundet, som hade fyllt 50 år 1949. Gideon Ståhlberg segrade överlägset i en turnering i Jönköping och Stockholm vann en stadsmatch mot Göteborg med förkrossande 15-5.
Stormästarna Boleslavsky och Bronstein delade segern i en utmanarturnering i Budapest, där Ståhlberg slutade på sjunde plats av tio deltagare. Sverige förlorade en landskamp mot Jugoslavien, Kristian Sköld vann SM i Kristianstad och medlemsavgiften till Sveriges Schackförbund höjdes från 1,25 till 2 kronor.
I Olympiaden i Dubrovnik vann Jugoslavien före Argentina och Västtyskland, men öststater som Ungern, Tjeckoslovakien och Polen uteblev från tävlingen. För Sverige blev det en elfteplats bland de sexton deltagande lagen.
Om allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1950! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.