Tidskrift för Schack 1958

Publicerad 2 augusti, 2013 av Niklas Sidmar

tfs581n1958 var året då Tidskrift för Schack åter började drivas i förbundets regi, efter beslut på kongressen året innan, och samtidigt ökades antalet nummer från sex till tio per år.
Gideon Ståhlberg vann en internationell turnering i Göteborg vid årsskiftet 1957/58, före bland andra de utländska stormästarna Ragozin och Flohr. Botvinnik och Smyslov möttes för tredje gången i kampen om VM-titeln, och Botvinnik återerövrade titeln som han förlorat året innan.
Schack-SM i Växjö lockade 404 deltagare och i SM-gruppen vann Inge Johansson från Malmö. Gösta Stoltz, som vann SM tre år i rad 1951-1953, gjorde en uppmärksammad comeback i den näst högsta gruppen där han slutade i mitten av startfältet. Ove Kinnmark vann Junior-SM som spelades för tionde gången.
Schack-OS spelades i München där det svenska laget slutade på åttonde plats i B-gruppen. I laget ingick Gideon Ståhlberg, Inge Johansson, Olof Sterner, Zandor Nilsson, Eric Arnlind och Bengt Hörberg. I slutet av året firades åttioårsdagen av Ludvig Collijns födelse med en rad olika arrangemang i Stockholm.
Om allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1958! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.