Tidskrift för Schack 1954

Publicerad 30 augusti, 2013 av Niklas Sidmar

tfs541nDen sextionde årgången av Tidskrift för Schack inleddes med konstaterandet att Stockholms SF:s internationella nyårsturnering inte blev vad man hoppats på, då de svenska deltagarna inte alls lyckats hota Svetozar Gligoric som bara släppte två remier och vann med hela tre poängs marginal.
Under sitt Sverigebesök hann Gligoric även med att vinna en turnering i Göteborg, där han likaledes släppte blott två remier.
I årets första nummer berättades också att den långdragna kampen om 1953 års svenska mästerskap till slut fått ett avgörande. Efter hela tio särspelspartier vann Gösta Stoltz med 6-4 mot Zandor Nilsson. Mikhail Botvinnik försvarade sin VM-titel genom att spela 12-12 i en match mot Vasilij Smyslov och nittonårige Bent Larsen blev Danmarksmästare.
Schack-SM spelades i Helsingborg och avgjordes genom två tolvmannagrupper, där de båda gruppsegrarna möttes i en final. Överraskningarna Bengt Hörberg och Royal Goode tog finalplatserna, och den förstnämnde vann.
Schackolympiaden flyttades från Argentina till Holland och det svenska laget lyckades genom en tredjeplats i sin förgrupp kvalificera sig till den så kallade segrargruppen. Där blev det dock elfte och näst sista plats. I laget ingick Gideon Ståhlberg, Erik Lundin, Bengt Hörberg, Zandor Nilsson och Royal Goode, samt dessutom Gösta Stoltz som dock fick föras till sjukhus vid ankomsten  och bara spelade de två sista matcherna.
Stoltz fick trösta sig med att han utsågs till stormästare vid Fidekongressen, som liksom olympiaden ägde rum i Amsterdam.
Om allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1954! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.