Politiken: svenskarna tappade i toppen

Publicerad 3 augusti, 2013 av Axel Smith

grandelius9Lördagen var en usel svenskdag i Politiken Cup. Nils Grandelius satte bort sig mot Mads Andersen, Jonny Hector blev utspelad av Romain Edouard och Philip Lindgrens IM-norm försvann på de svarta fälten. För att inte det hela ska bli för dystert: på bord 54 stod Niclas Hedin (Wasa SK) för dagens svenska skräll i ett väl genomfört spanskt parti mot Henrik Willumsen (2127).

Nils stod helt okej mot Andersen när han oprovocerat gick in i diagramställningen till höger. Efter 24.Dxb6! axb6 25.Txc4 gjorde bindningen längs c-linjen att vit fick torn och två pjäser för damen, allt för mycket. Nils kan räkna långt, han kan räkna exakt och han kan räkna snabbt. Men inte allt samtidigt. Vanligtvis prioriterar han att sätta press på motståndaren genom att spela snabbt, men det innebär emellanåt att han gör enkla taktiska misstag. Inte särskilt ofta, men ibland. Exempelvis idag.
Jonny spelade en bivariant i Jänischgambit. Jag har hört spelare som sagt att han varierar mellan många olika spanska varianter, men att alla i grund och botten är osunda. Jag vet inte om det stämmer, men idag kom han aldrig riktigt in i partiet.
Topprankade Ivan Cheparinov har försvarat förstabordet i nio ronder och har all anledning att vara nöjd med sin insats. Efter dagens förlust har han ändå inte chansen att vinna turneringen. Det visar hur liten sannolikhet det är att den topprankade vinner en öppen turnering.
Med en avslutning som är avslagen sett ur svenska ögon kan vi i stället se fram emot  ett rent finalparti mellan Parimarjan Negi (Indien) och Sabino Brunello (Italien). Brunello är för övrigt elev till Danmarks landslagstränare Jacob Aagaard.
Axel Smith

Turneringshemsida / Resultat på chess-results
Alla partier genomspelningsbara
Live: 1-1112-3536-42 – Rond 10 söndag kl 10.00
Se även rapporter på Inte bara schack
Partivisaren innehåller tre svenska partier (okommenterade) samt gårdagens sex problem.