Politiken: Philip Lindgren spelar för IM-norm

Publicerad 3 augusti, 2013 av Axel Smith

jonny-timmanI Jonny Hectors parti mot Jan Timman såg det ut som att Jonnys löpare på d4 var den bäste på brädet (se diagrammet). Det är bara en synvilla. Timman begränsade effektivt löparen med f7-f6 och ställde sin egen på c6. Pressen mot f3 var svårare att neutralisera eftersom vit försvagat sig med g3, men Jonny fick in motspel och räddade remi. I näst sista ronden är han svart mot Romain Edouard på bord tre. Nils Grandelius inledde en dragupprepning i slutspelet mot Petter Haugli, men norrmannen gick ur och förlorade direkt.
En av tre spelare som har chans på norm inför rond nio är Philip Lindgren. Han behöver vinna mot IM Simon Bekker-Jensen med vit. Övriga normchanser har Jacob Vang Glud, som tar en GM-norm vid remi mot Krysztof Bulski, och Kristian Stuvik Holm som tar en IM-norm vid vinst mot FM Jacob Carstensen.

Inför dagens rond bestämde jag mig för att leta efter kombinationer på toppborden. Sex av femton partier avgjordes av en hyfsat enkel kombination, i ytterligare ett parti fanns chansen att avgöra. Se exemplen i partivisaren, med motståndarnas senaste drag inlagt. Lösningarna kommer efter rond 9.
Axel Smith

Turneringshemsida / Resultat på chess-results
Alla partier genomspelningsbara
Live: 1-1112-3536-42 – Rond 8 fredag kl 13.00
Se även rapporter på Inte bara schack