Negi vann Politiken Cup

Publicerad 4 augusti, 2013 av Axel Smith

negiParimarjan Negi (bilden) stod visserligen bra i finalpartiet i Politiken Cup, men fick segern enklare än nödvändigt när Sabino Brunello satte bort ett torn. Därmed vann indiern ensam på 9/10. I en intervju med turneringshemsidan berättar han att han ägnat de senaste månaderna åt förberedelse inför World Cup i Tromsø, som startar den 11 augusti.
– Jag har spelat i Politiken Cup som en slags förberedelse inför Tromsö. Vädret och människorna är mycket lika varandra.
Nils Grandelius plockade tidigt en bonde mot Dennis Jørgensen och vann utan större problem. Han var ändå inte nöjd med sin turnering.
– Det gick rätt bra tills jag satte pjäs igår. Det betyder rätt mycket i en öppen tävling. Kanske var jag för trött, efter sjätte turneringen på rad. Nu blir det inget seriöst spel fram till Junior-VM om en månad.
Jonny Hector missade en pjäsvinst och en tornvinst i tidsnöden mot Jonathan Carlstedt (Tyskland) och fick nöja sig med remi. Han blev ändå bäste svensk på en 15:e-plats med 7/10. Lika många poäng fick Nils (19:e) och Tom Rydström (33:a). Tom vann dessutom sin rankinggrupp. Bästa nordbo blev Sune Berg Hansen (5:a) från Skanör.
Nästa år spelas Politiken Cup den 21-29 juli, för att inte kollidera med SM. På Konventum i Helsingør finns det plats för att turneringen växer ytterligare från dagens drygt 300 deltagare. Det lär den göra.
Axel Smith

Slutgiltig resultatlista, med svenskarna utmarkerade
Foto: Turneringshemsidan
Alla partier genomspelningsbara
Se även rapporter på Inte bara schack
Partivisaren innehåller partierna som nämnts ovan. Till sist får en hederlig springargaffel avsluta denna rapportering.