Tidskrift för Schack 1960

Publicerad 19 juli, 2013 av Niklas Sidmar

tfs601nAlexander Kotov och Martin Johansson delade segern i en internationell turnering som spelades i Stockholm under jul- och nyårshelgerna 1959/60, och om detta berättas i 1960 års första nummer.
Den unge utmanaren Mikhail Tal besegrade Botvinnik med klara 12½-8½ i årets VM-match, och var 23 år gammal den dittills yngste världsmästaren – ett rekord som så småningom slogs av den 22-årige Garri Kasparov 1985.
Drygt 300 spelare kom till start när Schack-SM spleades i Kiruna, och i Sverigemästargrupen delades förstaplatsen mellan Erik Lundin, Zandor Nilsson och Martin Johansson. Lundin vann särspelet och tog SM-guld för första gången sedan 1946 i Motala.
Den fjortonde schackolympiaden spelades i Leipzig i slutet av året. Sverige lyckades inte ta sig till A-final, men vann B-finalen före Israel och Österrike.
Om allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1960! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.