Tidskrift för Schack 1959

Publicerad 26 juli, 2013 av Niklas Sidmar

tfs591nÅrets första TfS-omslag pryds av Alexander Kotov, som delade segern med norrmannen Olaf Barda i en stormästarturnering i Jönköping som spelades över årsskiftet 1958/59. De svenska deltagarna hade en bit upp till toppen, men Zandor Nilsson svarade för en liten sensation när han vann mot ryske stormästaren Ragozin.
Schack-SM spelades i Västerås (för sista gången på 54 år) och deltagarrekord slogs med 507 starter. Arrangemanget lovordades i TfS, och i SM-gruppen segrade Kristian Sköld, som därmed tog sin tredje SM-titel. Sköld vann med hela 2 poäng till godo på Bengt Hörberg, Martin Johansson och Gideon Ståhlberg, som delade andraplatsen.
Sextioåringen Folke Rogard hyllades, Mikhail Tal vann kandidatturneringen i Jugoslavien och världmästaren Botvinnik kom till Stockholm där han spelade simultan i Blå Hallen.
Om allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1959 ! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.