Politiken: Hector och Grandelius delar tredjeplatsen

Publicerad 31 juli, 2013 av Axel Smith

chep-hectorJonny Hector plockade instruktivt upp Malte Colpes damflygelbönder i sent mittspel, som så ofta sker i den slaviska typställningen. Han vann övertygande. Nils Grandelius spelade remi i ett parti som aldrig riktigt tände till.
På bord fem imorgon: Hector-Grandelius. Båda går efter topplaceringar när de spelar öppna turneringar och är beredda att ta risker. Inbördes spelar de sällan remi, och när det ändå blir så är det efter 101 drag. Tittar man på statistiken kan man inte undvika att notera att vit vunnit nästan varje parti. Men det finns gränser för hur mycket man ska tro på statistik: vits övervikt är ännu större i i turneringar som gått vid havet…
Bland övriga svenskar ligger Philip Lindgren bäst till, ungefär en halv poäng under IM-normen. Vad gäller GM-normer räknas 16-årige IM Rasmus Svane (Lübeck) som ett av hemmahoppen. Hans insats så långt illustrerar nackdelen med en stor schweizergrupp utan accelererad lottning. Han har inte fått möta någon inom 150 elopoäng från sig själv. Trots 5/6 ligger han därför inte särskilt bra till. Det gäller att ta till vara på det första partiet mot en stark stormästare som två andra hemmahopp gjort: Jakob Vang Glud och Nikolaj Mikkelsen.
Bildtext: Ivan Cheparinov har spelat 1.c4 mot Jonny Hector i rond 4. Jonny har ögonen slutna och funderar säkert på sina tidigare partier under året, vad motståndaren kan ha förberett och vilka varianter han själv tittat på. Foto från arrangören.

Att vara taktiskt duktig innebär naturligtvis att man ska kunna räkna exakt, men minst lika viktigt är att ha en känsla för när man ska räkna. Och ännu viktigare: att förstå att man ska räkna. Första partiet i partivisaren är ett exempel på det. Vilket drag tror ni att svart lyckades spela efter 86.Dc5+? Lösningarna på gårdagens sju problem finns längre ned.
Axel Smith

Foto: Turneringshemsidan / Resultat på chess-results
Alla partier genomspelningsbara
Live: 1-1112-3536-42 – Rond 7 torsdag kl 13.00
Se även rapporter på Inte bara schack