34 svenskar i Politiken Cup

Publicerad 28 juli, 2013 av Axel Smith

PolitikenNilsSchackspelare gillar traditioner. Politiken Cup arrangeras i år för 35:e gången på rad och har blivit en turnering många återvänder till. Med 309 deltagare, varav 34 svenskar, växte den något sedan ifjol och behåller statusen som Nordens största turnering.
Sedan 1997 spelar alla deltagare i en stor grupp, vilket på ett vis ger turneringen sin charm eftersom vem som helst kan få möta toppspelarna. Å andra sidan är det mindre lyckat schackligt, både då möjligheterna till normer minskar men framföra allt eftersom fler partier blir ojämna.

Första ronden är vanligtvis ren poängplockning. Så även i år. Den första halva överraskningen kom på bord 27 och den första hela på bord 82. Av de svenska stormästarna vann Nils Grandelius enkelt, medan Jonny Hector fick slita – till sist gav Tomas Olsson (LASK) upp alldeles för tidigt. Hans Rånby (Wasa SK) var nära att skrälla – han hade ett slutspel med torn och fyra bönder mot torn och löpare mot italienaren Sabino Brunello – känslan säger att det ska vara vunnet. Han förlorade dock bonde efter bonde och gav till sist upp efter 102 drag, när han stod inför matt.
Axel Smith

Foto: Turneringshemsidan / Resultat på chess-results / Alla partier genomspelningsbara
Live: 1-11, 12-35, 36-42 – Rond 2 söndag kl 09.00 och rond 3 kl 16.00

Sex enkla mattkombinationer från rond 1 följer nedan – lösningarna kommer imorgon. Byt parti genom att klicka på fältet ovanför brädet.