Tidskrift för Schack 1965

Publicerad 14 juni, 2013 av Niklas Sidmar

tfs661nI årets första nummer berättas om Schack-OS i Tel Aviv som spelades i slutet av 1964 och där Sverige kom på andra plats i B-finalen. Det svenska laget bestod av Gideon Ståhlberg, Martin Johansson, Kristian Sköld, Zandor Nilsson, Börje Jansson och Anton Fridh.
Mihail Botvinnik, som förlorade världsmästartiteln till Tigran Petrosian 1963, meddelade att han inte tänkte delta i kampen om en plats i nästa VM-match, bland annat eftersom han var missnöjd med att Fide avskaffat rätten för en besegrade världsmästare att få en returmatch utan att behöva gå den långa vägen genom kvalificeringsspel. I SM-gruppel delades segerna av Martin Johansson och Zandor Nilsson, med särspel som följd. Detta spelades i augusti och vanns av Zandor Nilsson.
Om allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1965! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.