Tidskrift för Schack 1970

Publicerad 10 maj, 2013 av Niklas Sidmar

tfs701nTidskrift för schack inledde 1970 med att berätta om 1969 års SM-särspel, som spelades i Arboga i slutet av året och vanns av Ulf Andersson före Börje Jansson och Åke Olsson. Olof Kinnmark avled och en minnestext publicerades i årets tredje nummer.
   Ulf Andersson fick i sista stund plats i Wijk aan Zees B-grupp, och han tackade för möjligheten genom att ta en sensationell seger. Senare under året blev han internationell mästare.
   1970 års SM spelades i Nässjö, utan Ulf men med Börje Jansson som den här gången tog SM-titeln före Lennart Liljedahl och Ove Kinnmark. Bobby Fischer briljerade i bland annat Buenos Airos där han vann med 15 poäng av 17 möjliga.
   I Schack-OS kom Sverige på sjuttonde plats, med ett lag bestående av Ulf Andersson, Börje Jansson, Ove Kinnmark, Lennart Liljedahl, Martin Johansson och Åke Olsson. 216 spelare deltog i Skol-SM, eller Skolungdomens Riksmästerskap, och Axel Ornstein var en av klassegrarna.
   Om allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1970! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.