Tidskrift för Schack 1967

Publicerad 31 maj, 2013 av Niklas Sidmar

tfs671nTfS nummer 1 inleddes med ett stort reportage från Schack-OS i Havanna, som spelades i slutet av föregående år. Det svenska laget bestod av Martin Johansson, Zandor Nilsson, Jan-Erik Westman, Börje Jansson och Ove Kinnmark, och slutade på 24:e plats.
För att fira SSF:s femtioårsjubileum arrangerades i Stockholm en internationell inbjudningsturnering där Paul Keres vann, och Martin Johansson slutade tvåa. Turneringen i Hastings vanns av exvärldsmästaren Mihail Botvinnik och i Hallsbergsturneringen segrade Lennart Asplund med Ulf Andersson på delad tredje plats.
Den 26 maj avled Gideon Ståhlberg och i årets femte nummer hedrades hans minne med ett antal artiklar om hans person och schackliga gärning. I SM i Stockholm noterades deltagarrekord med 732 starter, och SM-titeln gick till Rolf Martens medan Axel Ornstein belv svensk juniormästare.
Bobby Fischer kom till Europa och skapade uppståndelse med sina  krav på arrangören av turneringen i Skopje. Fischer krävde bland annat att pjäserna skulle bytas ut eftersom han inte kunde skilja på dam och kung, och han begärde att få spela sina partier utan åskådare. Fischer fick nej, men genomförde ändå turneringen- som han till slut vann.
Om allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1967! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.