Tidskrift för Schack 1974

Publicerad 12 april, 2013 av Niklas Sidmar

tfs741n1974 var året då LASK:s ratingsystem blev obligatoriskt, och systemets för- och nackdelar debatteras under början av året. Lars-Åke Schneider vann Hallsbergsturnering, och i Rilton Cup var Börje Jansson en av fem spelare som delade segern. Senare under året svarade Schneider för en stark prestation i Junior-VM, där han slutade på delad andraplats.
Schack-SM spelades i Lund med 1100 starter, och SM-gruppen slutade med delad seger och särspel på hösten mellan Magnus Wahlbom och Christer Niklasson, ett särspel som Wahlbom vann. I klubbtävlingen blev det seger för arrangörsklubben LASK före Upsala ASS, SS Allians, Lundby SS och Vällingby SS.
I OS, som fick mycket kritik och kallades “Skandalolympiaden i Nizza”, slutade det svenska laget på trettonde plats. I laget ingick Ulf Andersson, Axel Ornstein, Börje Jansson, Lennart Liljedahl, Dan Uddenfeldt och Ove Kinnmark. Dam-OS spelades i Medellin i Colombia, och där blev det en femteplats i B-finalen för de svenska damerna.
Om allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1974! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.