Tidskrift för Schack 1973

Publicerad 19 april, 2013 av Niklas Sidmar

tfs731nUnder 1973 gick Ulf Andersson från klarhet till klarhet, och svarade bland annat för fina prestationer i Palma de Mallorca, Wijk aan Zee och Sotji. I början av året låg Ulf på 45:e plats i världen med 2535 elopoäng, och i slutet av 1973 hade han avancerat till 34:e plats.
Tusenmannaschacket vanns av 17-årige Lars Sanghed och i Schack-SM, som spelades i Bollnäs, tog 20-årige Axel Ornstein sitt andra raka guld.
Allsvenska serien avgjordes vid denna tid i en finalmatch mellan segrarna i division I norra och division I södra, och finalen vanns detta år av Uppsala ASS som besegrade Limhamn med 5-3.
Sveriges Schackförbunds hedersordförande Folke Rogard avled, och uppmärksammades med flera minnestexter i årets sjätte nummer. Även förbundskaptenen och tidigare SM-vinnaren Zandor Nilsson gick bort under året, och som förbundskapten ersattes han av Alexander Hildebrand.
SSF undersökte möjligheten att arrangera en VM-match, och på sommarens kongress beslutades att LASK:s ratingsystem skulle införas under 1974.
Om allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1973! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.