Tidskrift för Schack 1972

Publicerad 26 april, 2013 av Niklas Sidmar

tfs721n1972 var förstås året då ”århundradets match” spelades mellan Bobby Fischer och Boris Spasskij och även i TfS överskuggades det mesta av denna milstolpe i schackhistorien. De många förvecklingarna innan matchen till slut blev verklighet, de 21 partierna som förde Fischer till världsmästartiteln och efterspelet när saken var klar fick mycket utrymme i samtliga tio nummer.
Vid sidan av VM-matchen marscherade Ulf Andersson vidare mot VM-toppen, och blev, 20 år gammal, den tredje svenska stormästaren genom tiderna.
När Schack-SM spelades i Skellefteå kom drygt 700 spelare till start, och Axel Ornstein tog det första av sina sju SM-guld. I Skol-SM tog Tom Wedberg och Harry Schüssler guld i varsin klass, och i OS kom Sverige på femtonde plats i den öppna klassen, medan damlaget kom femma i B-finalen.
Om allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1972! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.