Tidskrift för Schack 1976

Publicerad 29 mars, 2013 av Niklas Sidmar

tfs761n-Det här beslutet är naturligtvis en skön sak för Ulf, men det är också en strålande sak för schacket, sa SSF-ordföranden Birger Öhman med anledning av att Ulf Andersson tilldelades konstnärslön under året.
Det svenska landslag som spelade EM-kval i Stockholm slutet av 1975 fick dock klara sig utan den svenske världstjärnan. Laget tog en överraskande seger i det ena av två möten med starka Tjeckoslavakien, men blev ändå det tredje och sista laget i kvalgruppen, som också innehöll Polen.
Tom Wedberg vann Tusenmannaschacket som firade tioårsjubileum och Lunds ASK tog en överlägsen seger i den allsvenska finalen. Harry Schüssler kom med som sista man i SM-gruppen, men vann med 10 poäng på 15 ronder. Flickklassen vanns av Pia Cramling.
I OS i Haifa kom det svenska herrlaget på tolfte plats, medan damlaget slutade på nittonde.
Om allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1976! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.