Tidskrift för Schack 1984

Publicerad 1 februari, 2013 av Niklas Sidmar

tfs8401n1984 inleddes med att Rilton Cup 1983/84 avslutades. Axel Ornstein delade segern med Kiril Georgiev, och för starka insatser svarade också bland andra Ferdinand Hellers, Johan Ingbrandt och Bengt Lindberg. “Visst kommer datorn att slå världsmästaren” spådde Jan-Peter Fendrich i årets första nummer. Han trodde dock inte att schackets framtid var i fara: “Vi kan nog lugnt se fram mot nya spännande VM-matcher trots datorernas intåg. De tävlande kanske kommer med datorpreparerade spelöppningsvarianter. Något som väl närmast kan jämföras med materialets betydelse vid t ex stavhopp och skidåkning. Det är ju ändå skickligheten som avgör i slutändan.” Det sovjetiska schackförbundet hävde spelarbojkotten mot Viktor Kortjnoj, som i Wijk aan Zee för första gången på nästan tio år fick möta sovjetiska spelare i en inbjudningsturnering. SK Rockaden Stockholm vann Allsvenskan, Axel Ornstein vann Schack-SM i Linköping och i Öppna SM i Göteborg segrade Gösta Svenn. Skolornas Lag-SM spelades för tjugonde gången, vilket gav anledning för Lars Bäckström att skriva om tävlingens historia, och nytt för året var att man spelade i fyra åldersklasser, istället för som tidigare i tre. Den emotsedde VM-matchen mellan Karpov och Kasparov inleddes, och bjöd bland annat på ett svårslaget rekord med 26 remier på de 31 första partierna. De övriga fem partierna vanns av Karpov, men matchen skulle så småningom pågå en bra bit in på 1985 och avbrytas vid ställningen 5-3, för att sedan börjas om på nytt hösten 1985.
Om allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1984! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.