Tidskrift för Schack 1982

Publicerad 15 februari, 2013 av Niklas Sidmar

tfs821nLars Karlsson vann zonturneringen i danska Randers, Lars-Åke Schneider vann Rilton Cup och Ulf Andersson delade segern med Anatolij Karpov i en stark turnering i London. Så inleddes 1982, som fortsatte med att nittonårige Garri Kasparov, som då var världens yngsta stormästare, klättrade mot den absoluta världstoppen. Under året blev han världens näst högst rankade spelare efter Karpov.
Schack-SM arrangerades i Gävle av Gästriklands Schackförbund och Gävle SA med 955 starter. Lars-Åke Schneider vann SM-gruppen och tog därmed sitt andra SM-guld, medan Hans Jonsson blev juniormästare.
Pia Cramling vann äldsta gruppen i Skol-NM och i Skol-SM i Svedala tog Stellan Brynell och Ferdinand Hellers hem varsin klass.
Trots en kärv ekonomi anmälde Sverige både herr- och damlag till OS i Schweiz, och en insamling arrangerades för att täcka delar av kostnaderna. Väl på plats kom det svenska herrlaget på plats 15-20 och damlaget på plats 7.
Om allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1982! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.