Tidsskrift för Schack 1985

Publicerad 25 januari, 2013 av Niklas Sidmar

tfs8501nBara två TfS-redaktörer har haft uppdraget längre än Lars-Göran Ribeck, som 1985 producerade sin trettonde och sista årgång. Ribecks två övermän var Erik Lundin (23 år) och Bo Plato (15 år).
Det första numret 1985 ägnades till stor del åt OS i Thessaloniki, som spelades i slutet av 1984, och där Sverige representerades av Ulf Andersson, Lars Karlsson, Axel Ornstein, Harry Schüssler, Thomas Ernst och Lars-Åke Schneider. Det svenska herrlaget kom på delad 25:e plats, medan damlaget, med Pia Cramling, Borislava Borisova, Jolanta Dahlin och Eva Johansson, slutade på 15:e plats. Ferdinand Hellers svarade för en sensationell insats när han tog guld i Junior-EM vid årsskiftet, utan Elotal och med begränsad internationell erfarenhet. En bit in på året tog Hellers även hem Öppna SM, som spelades i Malmö. SK Rockaden vann Allsvenskan och Ralf Åkesson segrade i vad som i TfS kallades den starkaste SM-gruppen någonsin, när tävlingen spelades i Uppsala. Karpov och Kasparov möttes i en VM-match som började 1984, pågick i tre månader, och avbröts 1985 efter att 48 partier spelats utan att erforderligt antal vinster nåtts av någon. På hösten 1985 började matchen om, med Kasparov som vinnare.
Om allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1985! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.