Sveriges okända OS-deltagare

Publicerad 5 augusti, 2014 av Anders Pettersson

Utöver de svenska lagen spelar som många vet Michael Wiedenkeller i Luxemburgs lag. Vad betydligt färre vet är att även Gambias fjärdebordsspelare, Eliman Lemon, är svensk medborgare och bor i Tyresö sedan 26 år. Gambia har nyligen blivit medlem i Fide och deltar i sitt första OS. Starten var inte så bra. Man blev inte inlottade i första ronden eftersom Norge inte beviljat visum i tid för övriga lagmedlemmar. Rond 2 och 3 var tunga förluster mot Andorra och Surinam. Idag bärgades dock den första poängen med ett oavgjort resultat mot San Marino. Jag bodde själv i Gambia i 2005-2008 utan att spela ett enda parti schack och utan att hitta en schackklubb, men nu blomstrar schacklivet och man har anordnat sin första Elo-registrerade turnering. Finns det fler svenskar i andra lag? – Tipsa mig gärna på anders.p.pettersson@schack.se