Alla dessa experter utan koll…

Publicerad 12 september, 2012 av Niklas Sidmar

För att summera mästerskapet så kan man säga att herrlaget gjorde en väldigt stark insats och placerade sig på en fin 16:e plats före en mängd klasslag som Bulgarien,Israel och Indien för att nämna några. Det är inte ofta man har spelare som Veselin Topalov, Ivan Cheparinov, Kiril Georgiev Paco Vallejo, Boris Gelfand och Emil Sutovsky efter sig i resultatlistan.

Tyvärr verkar många inte ha fattat någonting av resultatet och heller inte fattat att det är ett lagspel och att man endast kan nå en framskjuten placering om man spelar bra som lag. Jag brukar själv inte läsa på Schacksnacks forum speciellt ofta eller övriga bloggar heller för den delen men fick förklarat för mig att det var dags att gå in och läsa då det var mycket snack om det på planet hem bland grabbarna i laget. Huvudanledningen till att jag inte brukar gå in och läsa är för att det skrivs så mycket skit och diskussionerna har så mycket faktafel, rena lögner och spekulationer att det blir löjligt. Sedan är de diskussioner jag har sett nästan aldrig konstruktiva utan bara massa bortslösad tid för skribenterna. OK nog om det

Tillbaka till lagets prestation jag såg att flera skrev nått i stil med att Nils och Hans gjorde en bra turnering och övriga en dålig. En av dessa var webbmaster Lasse Thomasson och då har man inte fattat mycket om vad det går ut på. I ett lagspel så är ALLT underordnat lagets prestation färger rankingförändringar m.m är helt ointressant utan det som är viktigt är när vi tar våra poäng och hur många matcher vi vinner. Nils och Hans spelade bäst inget snack om det men frågar du dessa båda herrar så kommer de båda att säga något om varsin matchavgörande förlust mot Förenade arabemiraten respektive Kroatien. Inget konstigt med det utan vi gjorde som lag en mängd missar mot Arabemiraten och Nils fick order om att nobba Salems remianbud då jag stod dåligt. Den matchen gjorde nog samtliga inblandade utom då Hans misstag på olika sätt men det är bara att erkänna sina misstag och gå vidare. Vi vinner som lag och förlorar som lag. Webbmastern och alla andra borde fatta att man inte kommer på 16:e plats i OS med bara 2 st som spelar bra. Emanuel och Axel hade inte sina bästa turneringar men de höll ihop spelet bra och spelade för laget i de viktiga slutronderna vilket var helt ovärderligt för oss. Jag själv tycker inte om att man snackar om ranking hit och ranking dit för det spelar ju ingen roll i lagschack utan där är det lagets prestation som räknas! Men då det finns gott om schackspelare som tillber rankinglistan så kan ju webmaster notera att jag gick upp 7 poäng. Hm hur går det till med en låg rankingperformance. Ja man kanske ska tänka till lite och försöka förstå vad det handlar om istället för att se OS som en individuell tävling och redovisa spelarnas rankingperformance som något slags facit på deras insats.

Sedan såg jag också att något av mina blogginlägg vinklats av samme webbmaster som i bästa se och hör stil saxat vad han ville ha och klippt och klistrat för att underblåsa någon form av intern kritik och splitring inom laget. På samma sätt som en mängd av de där omröstningarna och skrivelserna är helt vinklade. Helt ärligt så fattar jag inte varför man skall hålla på så. Det är väl inget kul att skapa konflikter och att leta konspirationsteorier hela tiden. Om alla de som skriver och ältar saker på Schacksnacks forum istället la den tiden på att starta nya klubbar. Driva en juniorträning, letade sponsorer eller annat så skulle svenskt schack må mycket bättre. Och kom inte och säg att ni inte har tid för kan man skriva inlägg på inlägg som inte leder någonstans så kan man driva en juniorträning. För att återgå till det som skrevs så ska jag förklara precis för webbmaster och all andra vad som menas med att vi måste spela säkrare och mer som ett lag. I sista ronden mot Brasilien gjorde vi en perfekt match. Vi fick snabbt lovande ställningar på bord 4 och bord 1 vilket gjorde att Emanuel spelade stenhårt på remi och Hans också. Precis som de starkare lagen gör att får man vittring på ett bord så säkrar man på de andra och vinner matchen med 2,5-1,5. Precis som Slovenien gjorde mot oss. Där gjorde vi ett stort lagmisstag när vi kom på tidig förlust på Emanuels bord och sedan var vi helt chanslösa då bra lag inte släpper en sån fördel.

Det kändes dock som att vårt unga lag lärde sig och de sista matcherna var jättebra. Vi spelade helt rätt mot Mongoliet, Kanada och Brasilien. Vi hade liknande problem i förra Lag-EM med orutin och oförmågan att säkra. Efter den tävlingen var det en mängd personer som gratulerade mig till Lag-EM insatsen. Helt felaktigt då det inte finns något att gratulera till vi blev ju inte ens bästa nordiska lag. Det är en lagturnering och inget individuellt så det är dags för folk att börja förstå det nån gång. Eller ska vi gratulera Zlatan till hans fina mål i 1-2 förlusten mot Ukraina också… Han gjorde dessutom en riktigt bra turnering likaså Chippen vi kan ju gratulera dem alla till uttåget i gruppspelet…

Nu har jag tjatat nog om lagspelet och de som vill förstår det andra kan fortsätta yra om performance och individuella resultat eller annat oviktigt. Huvudsaken är att vi är väldigt nöjda med vår insats som givetvis kan förbättras på detaljnivå. (tänker aldrig hålla något försvarstal för att jag inte vann mot Arabemiraten och Nigeria utan det var helt enkelt uselt och inget annat och alla spelarna har liknande partier som gör att man tänker hade vi kommit högre om jag hade vunnit det o.s.v.)

Sen är det ett himla snack om bojkotter hit och dit och alla har sin egen version om vad som har hänt vem som bojkottar hit och dit. Som vanligt utan korrekta fakta och utan koll.

Mitt råd till de som går in och läser är att räkna med att det mesta är lögner felaktiga spekulationer och rykten. Det är aldrig någon som vågar ta telefonen och ringa upp den ansvarige eller de inblandade och fråga hur det egentligen ligger till. Nej istället så ska man ut på nätet och häva ur sig all värdens dynga. och sen kan webmastern gjuta lite ved på brasan så är vi igång. Seriöst ta er samman och lägg tiden på något som gynnar svenskt schack istället. Vill ni veta vad som har hänt så ring upp personerna visa lite mod och stå upp för era åsikter istället för att gömma er på nätet. Jag gömmer mig aldrig och står alltid upp för mina handlingar, åsikter och dåliga drag haha… Därimot så har jag aldrig skrivit ett endaste inlägg på schacksnack och jag kommer förhoppningsvis aldrig att göra det då jag aldrig någonsin tänker sitta i en diskussion på repeat och slösa bort min tid.

Så alla ni som är missnöjda med saker och ting inom svenskt schack kom med konstruktiva förslag istället på hur man ska förbättra saken. Eller ännu bättre gör någonting själva sitt inte bara hemma och tyck till. Och webbmaster lägg upp ämnen som kan ge något till svenskt schack t.ex hur ska vi få fler talanger att satsa på schack? Vad ska vi göra åt damschacket? Den sinande klubbverksamheten, hur ökar vi egenfinansieringen till schacket och andra ämnen som ger något. Jag är själv missnöjd och starkt kritisk till en mängd saker inom svenskt schack och gör därför en massa saker samt gick in och tog över elitkommitten trots att jag egentligen inte har tid så är man missnöjd så får man agera. Sedan om folk vill gå in och diskutera vilka som skall vara med i landslagen och så har alla rätt att ha en åsikt och finns det åsikter så finns det intresse. Men att Webbmastern skall utse förbundskaptenen är ju bara att glömma. Det här är den enda meningen som jag skriver som EK ordförande och det är att Anders Pettersson har fullt förtroende han lägger ner mycket tid och dessutom helt ideellt som alla vi andra i kommitten. Herrlaget har just gjort det bästa resultatet på mycket länge och då ska han avgå. Skojar ni eller….  Och att han inte har någon fingertoppskänsla eller koll vem var det som satte upp Nils Grandelius på förstabordet trots att Hans och Emanuel hade högre ranking och kom före i SM. Helt rätt att någon har noll koll och det är inte Anders…

Nu är jag tillbaka som privatperson och svenskt elitschack har stora problem med finansieringen och då menas elitjunior,elit herr, elit dam och elit veteran. Pengarna räcker inte samt nästan allt är oprofessionellt anpassat. Därför finns det en mängd saker folk som bryr sig och tycker att saker och ting är dåligt kan göra. Uttala sig på schacksnack är inte ett av dem utan hjälp till att fixa fram schackintresserade sponsorer, mecenater eller starta en turnering, bjud in en stormästare på besök starta en talangträning m.m Har ni några förslag och ideer så är ni välkommna att maila eller ringa mig eller andra medlemmar i Elitkommitten. Oavsett vem som skriver på schacksnack eller annat om det här inlägget så kommer jag inte att svara utan vill man mig något så får man visa lite mod och karaktär och ringa upp mig så får man ett svar eller en diskussion. Fegisar lyssnar jag inte på.

Det här blev ett långt inlägg och jag kan väl tillägga att jag inte uppmanar till någon bojkott av schacksnack eller annat utan jag gillar bara inte forumet och all negativitet och brist på konstruktivitet som finns där. Jag gillar heller inte webmasterns sätt att vinkla omröstningar och diskussioner. Nyhetsrapporteringen är kanonbra och någonting konstruktivt som skapar ett värde för svenskt schack och det ligger ett jättejobb bakom och det är mycket bättre investerade timmar än att sitta och elda på ämnen på forumet.

Jag vill också tacka Sandvik som sponsrade laget med kläder och ett kortare träningsläger inför tävlingen. Detta lägret hade vi stor nytta av vilket visade sig konkret inte minst i sista ronden då min motståndare ju gick in i en variant som vi hade analyserat där. Att jag sedan inte kom ihåg allt är en annan sak men det gav mig ändå en bra grund att stå på i det partiet.

Så folk där ute nu sätter vi fart på schacket i Sverige och då behöver alla bidra och dra saker och ting frammåt. Så kör hårt!

/Pontus