Schack mot nytt rekordår i Sports Heart Camp

Publicerad 8 juni, 2023 av Ingemar Falk

Full fart i schackgruppen i Sports Heart Camp. Foto: Lars OA Hedlund
  • Inbjudan till Sports Heart Camp 30 jul–4 aug.

Schack är den nästa största sporten i populära sommarlägret Sports Heart Camp för barn som är 5–15 år.

– Vi har verkligen lyckats nå ut till många som gillar schack. Och en viktig orsak till det är att vi har ett nära samarbete med Sveriges Schackförbund där vår mentor Emilia Horn gör ett fantastiskt arbete, säger Malin Härenstam som är initiativtagare till Sports Heart Camp tillsammans med maken, tv-kommentatorn Chris Härenstam.

Anmälningarna strömmar in i juni, och Malin kan glatt konstatera:

– Schacket går mot ett nytt rekordår i antalet deltagare.

Det är också mycket som kommer att hända kring schacket under lägerdagarna 30 juli–4 augusti i Tumba.

Dramatisk avslutning i populära schackstafetten. Joel Sjöstrand är med som domare. Foto: Lars OA Hedlund

Stormästaren Pia Cramling har lektioner med alla barn. Hon får hjälp av bland andra Leo Crevatin, Stockholmsmästare i blixt, Baldur Teodor Petersson som vunnit chock-SM och Joel Sjöstrand, ordförande i Stockholms Schackförbund och grundare av den stora och framgångsrika klubben i Täby, Trojanska Hästen.

Leo Crevatin och Baldur Teodor Petersson undervisar barnen. Foto: Lars OA Hedlund

Pia Cramling ska också tillsammans med internationella mästaren Milton Pantzar träna talangerna i Team Sweden som passat på att anordna ett ”läger i lägret” i Tumba under Sports Heart. Dessutom blir Pia och Milton utmanade av lägerdeltagarna i schacksimultan som numera får delas upp då intresset är så stort.

Simultanuppvisningarna är planerade att ske utomhus liksom den stora turneringen i blixtschack.

Milton Pantzar tränade Team Sweden i fjol. Även i år blir det Team Sweden-träning. Foto: Lars OA Hedlund

Det är händelserika schackdagar som väntar alla barnen och ungdomarna i Tumba, och så finns möjligheten att också prova på andra sporter. Det är just det som gör Sports Heart så unikt.

Tolv olika sporter samlas på en och samma plats vid Tumba gymnasium och alla får chansen att testa andra idrotter under veckan. Allt från fotboll & hockey till schack – och sång.

– En nyhet i år blir att vi presenterar en ny lokal med sport. I sommar blir den lokalen en hel esportanläggning på kvällarna, säger Malin Härenstam.

Paret Härenstam lägger ner många timmar för att arrangera Sports Heart Camp varje år.

Flera av Sveriges bästa schacktjejer var med i fjol. Foto: Lars OA Hedlund

– Allt är värt det. Det känns bra att ge tillbaka till sporten och skapa möjligheter för de barn som inte har samma tillgång till idrott och hälsa. 

– Sen är det jättegivande att få utveckla unga vuxna i ledarskap där alla över 16 år får ta del av Sports Heart Academys utbildning i socialt ledarskap. För 16–17-åringarna ges sedan ungdomspraktik under lägret medan de över 18 år får hjälpa till som ledare.

Varje sport har en mentor som stöttar ledarna. Emilia Horn har mentorsrollen inom schacket. Hon berättar att schacket varit med sedan 2018 och att gruppen stadigt ökat.

– Sedan starten har schacket växt med 50 procent varje år. I fjol var 48 deltagare med.

Emilia Horn är mentor för den stora schackgruppen. Foto: Lars OA Hedlund

I takt med de ökande siffrorna krävs allt mer planering inför schacklägret.

– Hur ska vi lägga upp schemat? Vad gör man under pauserna? Vilka schackaktiviteter ska man kan ha? Det är mycket som ska gå ihop, säger Emilia Horn.

Men runt hörnet väntar belöningen när lägret väl är igång.

– Det är så kul att se när alla har roligt!

Emilia Horn berättar om planeringen inför varje Sports Heart Camp. Foto: Lars OA Hedlund och privat

Under sommaren arrangeras också andra populära schackläger runtom i Sverige på sommaren. Läger som totalt samlar hundratals barn och ungdomar. Och det är något som Emilia Horn också vill lyfta fram, även om fokuset för hennes del har varit Sports Heart Camp i flera år, och kommer också att vara så framåt.

– Sports Heart Camp är ett koncept som passar väldigt bra.

För stormästaren Pia Cramling blir det andra gången hon är med som tränare, och hon ser fram emot lägret.

När Pia Cramling var med på Sports Heart Camp 2019 gav hon ishockeyproffset Mika Zibanejad en schacklektion. Foto: Emilia Horn

– När jag själv tänker tillbaka på min 50-åriga karriär så är det just schacklägren jag varit med på som tillhört toppgrejerna. Schackläger är bland de roligaste som finns, säger Pia som också minns att hon fick rycka in som hjälptränare under Passantens schackläger på 1970-talet.

Vad är roligast med att träna barn?
– Åh, att få uppleva glädjen hos barnen. Det är fantastiskt när man ser att de upptäckt och förstått något nytt. Den aha-känslan smittar av sig, säger Pia Cramling och fortsätter:

– Schack handlar om glädje och Sports Heart lyckas så bra med det.

Inbjudan