Joar Östlund vann utan att tappa en enda poäng

Publicerad 28 september, 2020 av Ingemar Falk

Joar Östlund längst till höger med förstapriset vann Wasa Junior Open (1600+) före tvåan till vänster Sebastian Gerdes.

Under helgen spelades Wasa Junior Open (Elo 1600+), en långpartiturnering över fem ronder som ursprungligen samlade 14 juniorspelare. Spelplats var salongerna Stockholm.

Wasa SK:s Petter Fridman och Magnus Lilliehöök och rapporterar:

”Turneringen, som är ett initiativ av Wasa SK i samarbete med Stockholms Schackförbund, skapades i syfte att under nuvarande omständigheter och med iakttagande av Folkhälsomyndighetens rekommendationer, kunna ge våra satsande schackungdomar en möjlighet att träffas igen och kunna utkämpa längre, spännande partier över brädet. 

Ett välkommet inslag var att samtliga partier kom att livesändas på ChessBase, Follow Chess och Chess24, vilket möjliggjorde att partierna kunde följas av alla intresserade. Samtliga partier framgår här på Chessbase.

Joar Östlund, Wasa SK kom slutligen att stå som suverän segrare efter fem vinster av fem möjliga. På en imponerande andraplats kom den på förhand lägst rankade spelaren sett till ratingtal – Sebastian Gerdes, Trojanska Hästen och på tredje plats, Victor Muntean, SSK Hammarö.

I ratingtävlingen (1600-1800 Elo) kom Sebastian Gerdes att vinna före William Johansson, LASK och Martin Strömgård, Wasa SK. Till vinnaren utgick även pris i form av en privatlektion med GM Ferdinand Hellers och till andrapristagaren, en lektion med IM Martin Lokander. Stort grattis!

  1. Joar Östlund, Wasa SK 5.0 p (av 5 möjliga).
  2. Sebastian Gerdes, Trojanska Hästen 3.5 p.
  3. Victor Muntean, SSK Hammarö 3.0 p.

Här är alla resultaten.

Wasa SK och Stockholms Schackförbund tackar för visat intresse och vill även passa på att rikta ett stort tack till de ledare och föräldrar som gjort denna, och föregående tävling (under 1600), möjlig. Vi vill gärna vidare tacka alla ungdomar som gjort denna tävling lätt och trivsam att arrangera.”