Wasa SK bjuder in till junior open

Publicerad 31 augusti, 2020 av Ingemar Falk

Juniorer får chansen att mötas i Wasa junior open. Foto: Lars OA Hedlund

Sveriges schackungdomar har haft en intensiv vår och sommar med onlineschack på exempelvis Lichess.org som chess.com.

Samtidigt har saknaden av riktiga turneringar funnits där och bland de klubbar och distrikt som nu öppnar upp tävlingar så bidrar Wasa SK med Wasa junior open som spelas i två etapper. För de under 1600 i rating (11–13 september), och för de juniorer med rating över 1600 (25-27 september).

Formatet blir långpartier.

– Majoriteten av alla partier online sker i blixtformat där tiden ofta blir den avgörande faktorn. Utan att gå in på en djupare analys, så är det mer eller mindre vedertaget att yngre spelare behöver spendera längre tid vid brädet, kunna kalkylera sina drag för att därigenom få möjlighet att utvecklas som schackspelare, skriver Wasa SK:s Magnus Lilliehöök i ett mejl till schack.se.

Wasa Junior Open arrangeras i samarbete med Stockholms Schackförbund. För att tillåta ett större antal deltagare kommer det som sagt arrangeras två tävlingar, i två klasser (en under ELO 1600 och en över ELO 1600), spridda över två helger (fredag-söndag) med totalt fem ronder. 90 min per parti + 30 sek/drag.

– Ytterligare indelning i ratinggrupper kommer sannolikt att göras beroende av anmälda spelare och spelstyrka, allt i syfte att åstadkomma jämnare matcher, säger Magnus Lilliehöök.

Antalet spelare för respektive tävling kommer, i enlighet med nu gällande lagstiftning och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, begränsas till max 34 personer, det vill säga. totalt 17 bord per tävling. Endast spelare och funktionärer kommer att få vistas i lokalen. Utförlig ventilering av lokal, handsprit, rengöring och avstånd mellan bord och spelare med mera. kommer givetvis även att praktiseras. Spellokal kommer att vara Stockholms Schacksalonger.

Här kan du se inbjudan.

Inbjudan, Wasa junior open