Schackfesten Grenke är över

Publicerad 2 april, 2024 av Leo Brodin

Hans Niemann vann på 8 poäng. Foto: Lars OA Hedlund

Efter fem dagar och nio långpartier är Grenke Chess Open över, en tävling med 2700 deltagare i tre ratinggrupper i den tyska staden Karlsruhe. Inför sista ronden delade sex spelare ledningen på sju poäng i A-gruppen. De möttes och ensam vinnare blev Hans Moke Niemann. Han kvalificerade sig till nästa års Grenke Chess Classic, en tävling som sex elitspelare bjuds in till. Årets tävling vanns av Magnus Carlsen.

Sveriges högst rankade deltagare var Jung Min Seo och han blev mycket riktigt bästa svensk med 6 poäng. Han inledde starkt men avslutade med fem remier mot lägre rankade spelare och var trots obesegrad en bra bit ifrån en GM-inteckning. Hans starkaste vinst blev mot en FM.

Linus Dalersand med flickvännen Anna Färnefors. Foto: Leo Brodin

Det var många fler svenskar som deltog. För vissa var det en helt ny upplevelse att vara med i en så stor tävling. En av dem är Linus Dalersand som spelat schack i 1,5 år. Han har spelat tävlingar i Sverige förut men aldrig någon med fler än 200 deltagare.

Han tog 4 poäng i B-gruppen, ungefär vad hans ratingtal 1580 säger att han borde men det är framför allt hur häftig han tycker att tävlingen är som får honom att uppskatta den. Och så klart segern mot en spelare med 1776.

När han kommer tillbaka till nästa Grenke ska han också vara en starkare schackspelare och precis som flickvännen Anna Färnefors som också deltog har han ett bestämt mål.

– Jag ska nå 2000 rating innan jag dör!

Anton Frank hade också en lyckad tävling i A-gruppen. Genom att besegra en FM i sista ronden slutade han på 4.5 poäng och gick plus hela 91 i rating. Inte illa för någon som med 1996 är rankad 768 av de 935 spelarna som anmälde sig till start.

WIM Cristine Rose Mariano. Foto: Lars OA Hedlund

Cristine Mariano spelade i B-gruppen och slutade på fem poäng. Det började riktigt bra men gick sämre i andra halvan när krafterna började tryta. Trots lite problem med att hitta rätt bord i spellokalen och bra restauranger utanför tävlingstider var hon mycket stolt över att representera både Sverige och sitt ursprungsland Filippinerna.

Och hon tyckte mycket om tävlingen.

– En once in a lifetime experience!

Resultat A Resultat B Resultat C