Gårdagens hjälte föll efter f5-smocka

Publicerad 7 april, 2024 av Ingemar Falk

I vimlet till vänster ställer Vidit Gujrathi upp på en selfiebild. En stor supporterskara hade samlats utanför spellokalen efter hans vackra vinst mot Vidit Gujrathi. Foto: Michal Walusza/FIDE

Vidit Gujrathi anlände som en hjälte till spellokalen när tredje rundan av Kandidatturneringarna avgjordes i Toronto. Mängder av fans hade samlats utanför entrén för att få autografer och ta selfies med Indiens nye hjälte som dagen innan hade vunnit mot självaste Hikaru Nakamura efter bland annat jabbarna 11… Lxh3 och 19… Lb6.

4…f5 verkligen? Vidit Gujrathi tittar på sin indiske landsman Praggnanandhaa som undviker ögonkontakt. Foto: Mara Emelianova/FIDE

Men den här dagen var det Vidit Gujrathi som skulle åka på en smocka och bli uträknad. Han var nog inte alls beredd på Jänischgambiten i spanskt där landsmannen Praggnanandhaa gick för bondeoffret i fjärde draget. Öppningen blev direkt superskarp med hot och mothot – Vidit gick för att avancera sin e-bonde så långt som möjligt, men när Pragg till slut tog den var partiet avgjort.

Apropå ”romantiskt” schack så var det ytterligare en Kandidatspelare som testade en klassisk gambit. Förhandsfavoriten i damklassen, Lei Tingjie, drog till med Evansgambiten i italienskt parti i mötet mot den på förhand främsta utmanaren Aleksandra Gorjatjkina:

Lei Tingjie drar 4.b4!? Foto: Maria Emelianova/FIDE

I damklassen fick vi se rondens drag när Praggnanandhaas syster Vaishali slog till med 14.Sxf7 efter 31 minuters betänketid i partiet mot Nurgyul Salimova. Ett springaroffer alltså i en öppning som av hävd anses vara beskedlig och tråkig: ryskt parti.

Den tredje ronden såg bland annat Jänischgambiten, Evansgambiten och ett springaroffer i ”remiöppningen” ryskt parti. Det är högt underhållningsvärde i Kandidatturneringarna i år.

Ställningen, damklassen

PlSpelare12345678Po
1🇨🇳 Zhongyi*½11
2🏳️ Gorjatjkina*½½12
3🇮🇳 Koneru½*½½
4🏳️ Lagno½½*½
5🇮🇳 Vaishali0½*1
6🇨🇳 Lei Tingjie0½*½1
7🇺🇦 A Muzytjuk0½*½1
8🇧🇬 Salimova0½½*1
Spelarna möter varandra två gånger. Totalt 14 ronder. Vinnaren får spela VM-match mot damvärldsmästaren Ju Wenjun.
Anna Muzytjuk. Foto: Michal Walusza/FIDE

Anna Muzutjuk hade kunnat ta rygg på täten om hon lyckats vinna i tredje ronden. Hon hade ryskan Katerina Lagno – som här tävlar under neutral flagg – på gaffeln men missade den vinnande fortsättningen i det 39:e draget. Kan du se vad Anna skulle ha spelat i stället för 39.Dg4?

Söndagens omgång

VitvsSvart
Katerina LagnoTan Zhongyi
Nurgyul SalimovaKoneru Humpy
Aleksandra GorjatjkinaRameshbabu Vaishali
Anna MuzytjukLei Tingjie

Ställningen, öppna klassen

PlName12345678Po
1Gukesh*½1½2
2Nepomnjasjtjij½*1½2
3Caruana*½½12
4Praggnanandhaa0*1½
5Gujrathi½0*1
6Firouzja0½½*1
7Nakamura½0*½1
8Abasov½0½*1
Spelarna möter varandra två gånger. Totalt 14 ronder. Vinnaren får spela VM-match mot världsmästaren Ding Liren.
Klockstrul mitt i tidsnöden, men D Gukesh och Ian Nepomnjasjtjij tar det med ett leende. Deras parti slutade remi, och de är med och delar ledningen med Fabiano Caruana. Foto: Maria Emelianova

Söndagens omgång

VitvsSvart
Hikaru NakamuraR Praggnanandhaa
Ian NepomnjasjtjijVidit Gujrathi
Fabiano CaruanaGukesh D
Nijat AbasovAlireza Firouzja
Smärtsamt för båda. Hikaru Nakamura (t h) gillade inte att partiet snabbt gick mot remi. Hans motståndare Abasov visade smärta efteråt. Det gör ont att sitta många timmar med en korsbandsskada. Foto: Maria Emelianova/FIDE
Live, kl 20.30: Damklassen Öppna klassen