Igors Rausis är död – fuskskandalen blev slutet på hans schackkarriär

Publicerad 29 mars, 2024 av Ingemar Falk

Igors Rausis rating steg hela vägen till fuskavslöjandet 2019. Schackkarriären tog slut för honom det året. I går kom beskedet att Igors Rausis är död. Han blev 62 år. Foto: Creative commons/FIDE

Den lettiske stormästaren Igors Rausis är död. Men han klev av schackscenen redan för fem år sedan under uppmärksammade former.

Det var då i en turnering i franska Strasbourg sommaren 2019 han ertappades för fusk – med en bild när han satt på toaletten med mobilen och kollade på schackställningen i en app mitt under partiet som pågick ute i spellokalen.

– Bilden togs av några unga pojkar som spelar för en schackklubb nära Strasbourg, berättade tävlingsledaren Daniel Roos i en intervju med schack.se.

– Allt hände så snabbt. Pojkarna visade bilden för mig och huvuddomaren. Vi hade ett privat samtal med Rausis, och han erkände. Jag skrev en rapport som han skrev under, och sedan lämnade han turneringen. Igors Rausis uppträdde helt korrekt – det kändes nästan konstigt. Han sa till mig att han hade spelat sitt sista schackparti, fortsatte Daniel Roos.

Igors Rausis ratingkruva från 50 års ålder tills avslöjandet när han var 58 år. Foto: FIDE

Före avslöjandet hade Igors Rausis som 50-åring gjort en iögonfallande ratingutveckling upp till 2686. Men det framkom att framgångarna hade blivit verkliga genom åratal av fusk på schackturneringar.

Straffet för Igors Rausis blev hårt.

Stormästarmärket rycktes av från hans kavaj och han blev avstängd i sex år.

Igors Rausis landsman Alexei Shirov skrev då på sin Facebook:

“Jag är inte säker på om beslutet var rätt. Jag håller med om att Igors var skyldig, och ska få sitt straff. Men ändå har många spelare varit skyldiga på liknande sätt, och några av dem har inte ens åkt fast, medan andra fått korta straff. Det längsta straffet har hittills varit tre år, och det skulle vara befogat i Rausis fall. Men sex år..?”

Igors Rausis bytte namn till Isa Kasimi i slutet av sitt liv, och försökte spela en schackturnering med det namnet. Dock avslöjades han snabbt, vilket schack.se skrev om i oktober 2020.

När nu dödsbudet nu kommit vill Alexei Shirov betona den mänskliga sidan av sin lettiske kamrat:

”Jag kommer minnas Igors som den person som ofta hjälpte mig med schacket. Den sista gången var under pandemin 2020, när jag tack vare honom lyckades förbättra mitt spel dramatiskt efter att ha haft en kreativ kris”.

Shirov fortsätter:

”Med encyklopedisk kunskap, och en lugn och mjuk karaktär var Igors en underbar mentor och tränare. Men tyvärr, som vi alla vet, var han inte alltid Dr Jekyll…”

Tävlingsledaren i Strasbourg Open, Daniel Roos, sammanfattade fuskhistorien i intervjun 2019 när han fick frågan:

Slutligen, vad är dina intryck av hela den här historien?
– Den är ju helt klart märklig. Igors Rausis var som Doktor Faustus. Han köpte sig åtta år av ungdom och ära, sedan kom djävulen och tog honom tillbaka till verkligheten.
– Rausis fusk upptäcktes av spelare, han erkände – och lämnade turneringen. Det var ”game over”.

Igors Rausis skulle ha fyllt 63 år den 7 april.

Läs mer: ”Toalettbilden är äkta” Reaktionerna efter Rausis straff Rausis spelade i hemlighet