Arrangören: ”Toalettbilden på Rausis är äkta”

Publicerad 25 juli, 2019 av Ingemar Falk

Igors Rausis fångades på bild när han satt och tittade i mobilen på toaletten mitt under pågående spel i Strasbourg Open. Foto: Wikimedia & Mostphotos

Nyheten om stormästaren Igors Rausis misstänkta fusk under Strasbourg Open har blivit sommarens följetong i schackvärlden – speciellt med den uppmärksammade bilden som har sagts föreställa Rausis på toaletten, där han sitter och tittar i mobilen.

Schack.se har fått en exklusiv intervju med fransmannen Daniel Roos som är tävlingsledare för Strasbourg Open. I intervjun bekräftar han:

– Ja, bilden på Igors Rausis är äkta.

Här berättar Daniel Roos om hur bilden togs, och hans kontakter med Rausis i efterspelet:

– Bilden togs av några unga pojkar som spelar för en schackklubb nära Strasbourg, berättar Daniel Roos.

– Självklart är metoden att ta en bild på toaletten och sedan publicera den absolut förbjuden enligt fransk lag. Pojkarna riskerar 5 000 Euro i böter och även fängelse.

Vad hände när du fick se bilden?
– Allt hände så snabbt. Pojkarna visade bilden för mig och huvuddomaren. Vi hade ett privat samtal med Rausis, och han erkände.
– Jag skrev en rapport som han skrev under, och sedan lämnade han turneringen.
– Igors Rausis uppträdde helt korrekt – det kändes nästan konstigt. Han sa till mig att han hade spelat sitt sista schackparti.

Vad hände efteråt?
– Några dagar senare skrev Rausis ett brev till mig, och ursäktade sig för alla problem han orsakat.

Har du några råd att ge till svenska turneringsarrangörer om hur man stävjar fusk?
– Jag har absolut inga råd i detta. Vi är inga fuskjägare – inte alls. Människor är till och med överraskade att inte jag och huvuddomaren har gått ut och skrutit om detta, att vi fångat en ”stor fisk”.

– Däremot har ju världsschackförbundet FIDE passat på och tagit åt sig äran, även om de inte alls hade med saken att göra från första början.

Slutligen, vad är dina intryck av hela den här historien?
– Den är ju helt klart märklig. Igors Rausis var som Doktor Faustus. Han köpte sig åtta år av ungdom och ära, sedan kom djävulen och tog honom tillbaka till verkligheten.

– Rausis fusk upptäcktes av spelare, han erkände – och lämnade turneringen. Det var ”game over”.