Reaktionerna efter fuskaren Igors Rausis straff

Publicerad 10 december, 2019 av Ingemar Falk

Igors Rausis har fått sitt straff efter fusket som han ertappades med i somras. Bland annat har han blivit av med sin stormästartitel. Foto: FIDE.com

LÄS MER: [Arrangören: ”Toalettbilden på Rausis är äkta”]

Sex års avstängning både som spelare och domare, samt förlorad stormästartitel.
Det var i förra veckan som världsschackförbundet FIDE meddelade sitt beslut om straff till ”toalettfuskaren” Igors Rausis, Lettland.
Nu har reaktionerna kommit från bland annat Igors Rausis landsman Alexei Shirov som här i Sverige spelar för Wasa SK. Shirov skriver på sin Facebooksida:

”Jag är inte säker på om beslutet var rätt. Jag håller med om att Igors var skyldig, och ska få sitt straff. Men ändå har många spelare varit skyldiga på liknande sätt, och några av dem har inte ens åkt fast, medan andra fått korta straff. Det längsta straffet har hittills varit tre år, och det skulle vara befogat i Rausis fall. Men sex år..?”

FIDE:s topp 100-lista.

Det har också väckts frågor kring om det var rätt att plocka bort stormästartiteln från Igors Rausis samtidigt som hans ratingtal (2685) är kvar

Michail Golubev, Ukrainas stormästare, tycker på twitter att det är märkligt att Igors Rausis får behålla sin rating som stigit genom fusket, men att han blir av med stormästartiteln som han tog redan 1992, många år före schackdatorernas revolution i spelstyrka.

Här nedan är Igors Rausis ratingkurva. Han hade under 2484 som 50-åring, nästan nio år senare hade den ratingen stigit till 2685 innan han ertappades med fusk i somras.

Igors Rausis har inte kommenterat beslutet, men har tidigare erkänt att han är skyldig till fusk och meddelat att han helt slutar med schack.