Han spelar schack på datorn genom att röra muspekaren med endast tankarna

Publicerad 21 mars, 2024 av Ingemar Falk

Noland Arbaugh som inte kan röra kroppen från skuldrorna och nedåt fick en BCI inopererad. Nu kan han spela schack på datorn genom att röra muspekaren – med endast tankarna. Foto: Neuralink live stream

Det låter som science fiction. Men Elon Musk ska ha livesänt en video där man för första gången ser en människa styra en dator – med bara tankarna. Detta tack vare Musks teknik bakom Neuralink

Bakgrunden är att 29-årige Noland Arbaugh, som har quadriplegia vilket innebär förlust av känsel och muskelkontroll i alla fyra extremiteterna till följd av skada på ryggmärgen, fick en så kallad Brain Computer Interface (BCI) inopererad.

BCI hjälper Noland att styra elektroniska maskiner med enbart tankar.

Det första experimentet efter operation blev att spela schack på spelsajten Chess.com. Noland som inte kan röra kroppen från axlarna och nedåt beskriver känslan:

”Det var som att använda kraften på en muspekare och jag kunde få den att röra sig var som helst jag ville. Det var bara att stirra någonstans på skärmen och muspekaren rörde sig dit jag ville. Det var en vild upplevelse.