Wesley So: ”En ära att spela mot Pia Cramling”

Publicerad 22 februari, 2024 av Ingemar Falk

Matchen So/Lee vs. Leko/Cramling. Foto: Chess.com

Det var vänlig stämning och mycket schackanalyser när Pia Cramling tillsammans med Peter Leko tog sig an världsåttan Wesley So och WGM Alice Lee i Team chess battle på torsdagskvällen.

Den amerikanska duon vann med 2–0, och efteråt ville Wesley So uttrycka sin stolthet att ha fått spela mot Pia Cramling. ”Det var en ära”, tyckte Wesley So. Pia Cramling blev stormästare för 32 år sedan och är en legendar i schackvärlden.

I matchen gick Peter Leko och Pia Cramling bort sig i en komplicerad öppningsvariant i det första partiet. Men i det andra partiet bjöd de på hårdare motstånd. Efter Pia Cramlings starka försvarsdrag 32.Sa4 höll partiet på att vända, men det starka 33… Sxb3 som hittades av Alice Lee gjorde att vinstmöjligheten försvann för Leko och Cramling. I tidsnöden blev det sedan förlust i slutspelet och därmed vann Wesley So och Alice Lee kvartsfinalen med 2–0.