FIDE gör det tuffare att ta titlar

Publicerad 31 januari, 2024 av Ingemar Falk

FIDE ändrar i reglerna för de spelare som jagar schacktitlar. Foto: Anna Shtourman/FIDE

Världsschackförbundet FIDE stoppar möjligheten att ta titlar i schackturneringar som spelas i Scheveningenformat. Något som använts när spelare jagat IM- och stormästarnormer.

Spelformatet går till så att startfältet bestående av säg 18 spelare delas upp i två lag. Sedan möter man endast motståndarna i det ena laget. Turneringsarrangörer har genom åren passat på att dela in lagen så att titelspelare i det enda laget möter unga hungriga normjägare ur det andra laget.

Ett exempel på en Scheveningenturnering som spelas just nu i Ayvalik, Turkiet. Notera att det ena laget innehåller IM-spelare och stormästare medan det andra laget från hemmanationen Turkiet har spelare som jagar IM-norm.

Systemet föddes 1923 i Scheveningen (därav namnet). Idén var att ett lag bestående av tio nederländska spelare skulle få möta tio utländska mästare. Intentionen var att ge nederländarna erfarenhet mot starkt motstånd. Gott så, men att använda samma idé för att ta en schacktitel blir nu inte möjlig från den 1 mars 2024.

FIDE:s argument är att detta tävlingsformat ger en för stor obalans – en skillnad i motivation och belöning mellan normjägarna och de spelare som redan har en titel.

FIDE har också agerat efter Alireza Firouzjas kandidatjakt som innebar att han spelade matcher mot äldre stormästare i december, den så kallade ”Route to Candidates Matches 2023”. FIDE slår nu fast att liknande turneringsupplägg inte godkänns för att dela ut ratingpoäng om en utredning visar på oegentligheter.

Läs mer