Hans Niemann jämför sig med Bobby Fischer efter krossen i Zagreb

Publicerad 1 december, 2023 av Ingemar Falk

Hans Niemann och Bobby Fischer inringade. Foto: Hans Niemanns X-konto.

Amerikanen Hans Niemann slog total knockout på konkurrenterna i Tournament of Peace i Zagreb. På nio ronder spelade han två remier – resten av partierna vann han.

Det fick Hans Niemann att erinra sig om en annan amerikan när han sammanfattade sin turnering i sociala medier. Niemann visade upp två bilder, dels på sig själv, dels på Bobby Fischer – den legendariske världsmästaren från 1972 – och skrev:

”Två ensamma amerikaner står upp mot världen, trots dåliga odds. Här står vi som segrare med 53 års mellanrum i legendariska Tournament of Peace. Jag tog 8 poäng av 9 och hade 2946 i prestationsrating. Jag känner inte till något annat syfte i livet än att riskera att gå under i försöken att göra det omöjliga.”

Storsegern i Zagreb gjorde att Hans Niemann lyfte sin rating med över 30 poäng och klättrade hela 38 placeringar på världsrankingen. Just nu är han 41:a med 2694 i rating.

Hans Niemanns facit i Zagreb.

Av motståndarna han betvingade i turneringen blev reaktionerna mest negativa.

Ivan Sokolov, känd i Sverige efter alla sina RIlton Cup-turneringar, antydde efter sin förlust mot Niemann att turneringsarrangörerna slarvat med fuskarbetet:

Ivan Sokolovs inlägg på X.

Inte blev det bättre av att arrangören av Tournament of Peace själv hyste tvivel om att allt gått rätt till under turneringen. Något som uppmärksammades i Aftenposten.no.

Fuskanklagelserna fortsätter att förfölja Hans Niemann.

Nästa kapitel i hela historien skrivs redan på fredagen när Hans Niemann gör det första draget i London chess classic. Ska marschen mot världstoppen fortsätta, och ska nya fuskanklagelser komma?

Förhoppningsvis kan allt komma till en slutpunkt (fast förmodligen inte) i mitten av december. Då är det tänkt att FIDE ska meddela sitt beslut i Carlsen & Niemann-affären. Vad kommer världsschackförbundets utredning visa? Och riskerar Hans Niemann en avstängning?

Slutställning, Tournament of Peace

PlSpelare12345678910Po
1Niemann🇺🇸*½1111½1118
2Brkic🇭🇷½*½½½1½½½½5
3Korobov🇺🇦0½*½½½1½½15
4Ivantjuk🇺🇦0½½*½½½½115
5Motylev🇷🇴0½½½*½½1½½
6Sokolov🇳🇱00½½½*½1½1
7Stevic🇭🇷½½0½½½*½½½4
8Kozul🇭🇷0½½½00½*1½
9Zelcic🇭🇷0½½0½½½0*½3
10Tjeparinov🇧🇬0½00½0½½½*

Slutfinishen: Schack matt!

Hans Niemann avslutade turneringen med en schack matt mot ukrainaren Korobov i nionde ronden. Så här såg det ut.