Stor schackshow när Carlsen besegrade Nakamura

Publicerad 23 september, 2023 av Ingemar Falk

Med såna partier kunde både tvåan Hikaru Nakamura och vinnaren Magnus Carlsen känna sig nöjda med finalen i Speed chess championship. Foto: Chess.com

2023 har blivit året när världsettan Magnus Carlsen bockar av turneringar han tidigare inte vunnit. I somras premiärvann han i World cup och på fredagskvällen tog han sin första seger i prestigefyllda onlinetävlingen Speed chess championship.

Det blev en dramatisk final mot Hikaru Nakamura där båda spelarna hela tiden bytte ledartröja.

Magnus Carlsen startade starkast och hade en komfortabel ledning med två poäng efter 90 minuters blixtpartier med 5 min + 1 sek. Men så vände Hikaru Nakamura på steken i följande period då spelarna hade 3 min + 1 sek i betänketid.

Vändningen startade med ett av de vackraste blixtpartierna man sett på världsnivå. Notera Nakamuras superdrag 22…. Sxc4!! för att få bort Carlsens dam i försvaret och sedan offret med 24… Dxg3!!

Det var känslor överallt när Nakamura drog 24… Dxg3. Kommentatorerna Naroditsky och Hambleton tror knappt det är sant. Foto: Chess.com

Magnus Carlsen syntes påverkad av den smällen och det satt i sig några partier, vilket tillät Hikaru Nakamura att gå upp i ledningen inför den avslutande delen: 30 minuter med betänketiden 1 min + 1 sek.

Nakamura hade momentum i det läget, men på något sätt lyckades Magnus Carlsen komma ikapp – och till slut vinna efter stor dramatik.

Om Nakamura hittat det fantastiska datordraget 38… Ta2!! i sista partiet hade matchen gått till tiebreak. Så jämnt var det.

Magnus Carlsen vann därmed med 13½–12½, och efteråt log båda spelarna.

De förstod att de bjudit schackpubliken på en episk blixtkamp.

Och det är bara att hålla med.

Tack för showen.

Ladda hem alla finalpartier