Nakamura utmanar om VM-titeln i Fischer Random

Publicerad 25 oktober, 2022 av Ingemar Falk

Hikaru Nakamura (t h) vid lottningen av VM i Fischer Random. Foto: David Llada/FIDE

Några av världens största schackstjärnor ska göra upp om VM-titeln i schackvarianten Fischer Random. De åtta spelarna är indelade i två grupper – och de två bästa i varje grupp går till slutspel som ska leda till fram till en VM-final den 30 oktober.

I Fischer Random lottar man före partiet hur pjäserna ska stå i startuppställningen. Det finns 960 olika startställningar varför det också kallas Chess 960.

Schackvarianten uppfanns av förre världsmästaren Bobby Fischer i syfte att komma ifrån alla långa teorivarianter i schacköppningar.

Magnus Carlsen. Foto: Anastasija Korolkova

Wesley So är regerande världsmästare och finns förstås med i startlistan, liksom VM-tvåan Magnus Carlsen. Ska norrmannen den här gången lyckas få revansch mot amerikanen?

De utmanas av starka spelare som Twitchprofilen Hikaru Nakamura, regerande världsmästaren i snabbschack Nodirbek Abdusattorov och förre VM-utmanaren Ian Nepomnjasjtjij. Startfältet har också en riktig outsider i Hjorvar Steinn Grétarsson som tar den gratisplats som arrangerande Island fått.

  • Gruppindelningen:
    Grupp A: Grétarsson, So, Abdusattorov och Nepomnjasjtjij.
    Grupp B: Carlsen, Nakamura, Blübaum och Fedosejev.

VM i Fischer Random betyder också att schacksändningarna återvänder till norska NRK som direktsänder allt med start i dag tisdag klockan 16.40.

Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund

För er som inte får in NRK:s sändning så går det också bra att följa all liveaction här – och kommentator på Chess 24 är Nils Grandelius tillsammans med Peter Leko. Ett nytt dream team i tv-studion?

Live, kl 17.00 Resultat