Osannolika scenariot: Carlsen och Niemann kan få mötas igen

Publicerad 20 september, 2022 av Ingemar Falk

Magnus Carlsen och Hans Niemann i deras möte i St Louis. Ett möte som startade ett schackdrama som fascinerar världens medier. Foto: St Louis chess club

Med tre ronder kvar i gruppspelet i Champions chess tour-deltävlingen Julius Bär generation cup börjar täten utkristallisera sig.

De åtta bästa efter onsdagens 15:e rond kommer att gå till slutspel, och där är lottningen så att ettan och åttan möts i kvartsfinalen.

Just nu ligger Magnus Carlsen etta, och på sjunde plats återfinns 19-årige amerikanen Hans Niemann. Just de två personerna som trollbinder schackvärlden i ett drama som renderat i fuskanklagelser från bland andra Twitchstjärnan Hikaru Nakamura.

Behåller schackvärldsmästaren Carlsen sin topposition samtidigt som Niemann tappar en placering till åttonde plats. Ja, då kommer de två att mötas i en kvartsfinal. Detsamma sker om Niemann behåller sin sjunde plats samtidigt som Carlsen faller tillbaka till andra plats.

Frågan är vad som kommer att hända om de två möts igen? Omkring klockan 21.00 på onsdagskvällen kommer vi få veta om det osannolika scenariot skett att de två stöter på varandra i kvartsfinalen.

Magnus Carlsen förlorade mot Hans Niemann i St Louis för drygt två veckor sedan och bröt sedan turneringen efter att ha lämnat ett kryptiskt meddelande på Twitter.

Det meddelandet satte igång vilda spekulationer om Magnus Carlsen antytt att Hans Niemann fuskar. Spekulationer som eskalerade ytterligare ett snäpp när Magnus Carlsen helt sonika gav upp i drag 2 mot Hans Niemann på måndagen i Julius Bär generation cup. Något som fick tv-kommentatorn Jon Ludvig Hammer att kritisera sin landsmans beteende.

Magnus Carlsen har fortfarande inte gått ut och presenterat bevis på om Hans Niemann verkligen fuskar i schack utan har fortsatt sin tysta bojkott medan amerikanen sagt i en tv-intervju att han inte tillåter sitt rykte att bli förstört av världsmästaren.

Med den delikata ställningen i gruppspelet kan schackvärlden snart få se ett nytt kapitel i Carlsen vs. Niemann-gate på onsdagskvällen.

Schackdramat har blivit som ett slutspel med olikfärgade löpare. Det tar aldrig slut.

Ställningen efter 12 av 15 ronder

PlSpelareLandPo
1Carlsen, MagnusNorge25
2Erigaisi ArjunIndien24
3Le, Quang LiemVietnam20
4PraggnanandhaaIndien19
5Keymer, VincentTyskland19
6Duda, Jan-KrzysztofPolen19
7Niemann, HansUSA18
8Giri, AnishNederländerna16
Partivinst ger 3 poäng, remi 1 poäng, förlust 0 poäng.

Så avgörs slutspelet

Kvartsfinaler:
Kv 1: 1 vs. 8. Kv 2: 2 vs. 7. Kv 3: 3 vs. 6. Kv 4: 4 vs. 5.

Semifinaler:
Semi 1: Kv 1 vs Kv 4. Semi 2: Kv 2 vs. Kv 3.

Final:
Semi 1 vs Semi 2.

Carlsens & Niemanns tre sista gruppspelspartier

Rond 13: Carlsen–Yoo och Niemann–Saric.
Rond 14: Wojtaszek–Carlsen och Ivantjuk–Niemann.
Rond 15: Carlsen–Keymer och Niemann–Duda

Live-TV från kl 18 på onsdagen

18.00: Följ gruppspelsdramat live