Vinst mot Slovenien – vilken rysare

Publicerad 16 juli, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Segerbild från det svenska laget tillsammns med lagkaptenen Evgenij Agrest. Foto: Kristina Söderström

Som vi har berättat har det svenska laget som tävlar i EM i Grekland just nu haft fina chanser men poängen inte trillat rätt väg. Igår var det dags för en övertygande vinst mot Slovenien. Emellertid inte utan dramatik och på slutet blev det en riktig rysare.

Matchen inleddes med att William Olsson som svart mycket snabbt fick upp en vinstställning mot Jan Marn. Det blev en skarp variant där vit offrade en bonde för att satsa på angrepp genom draget 8. g4. William var inte den som som tvekade utan hade is i magen och tog bonden utan att tveka. Vit fullföljde inte sin plan på bästa sätt vilket William utnyttjade föredömligt. Lagkaptenen Evgenij Agrest var mycket nöjd med partiet. Willliam släppet helt enkelt aldrig greppet och avslutade i snygg stil.

På första bordet hade Edvin Trost vit mot Jan Subelj. Edvin spelade upp en fördelaktig ställning som vit och fick bra spel. Tappade dock greppet i mittspelet och tillät svart att komma in i partiet. Svart kunde utnyttja taktiska finesser i ställningen och vann så småningom partiet.

Med det var ställningen i matchen kvitterad. för motståndarna. Glädjande nog stod Axel Falkevall på vinst som bord tre som vit mot Matic Nareks. Det blev ett spännande parti där motståndaren gjorde ett pjäsoffer för att satsa på mattangrepp. Som Evgenij sade efter partiet var offret inte helt korrekt men inte helt lätt att bemöta. I många varianter fanns det bara ett enda försvarsdrag som Axel hittade och Evgenij berömde Axels spel. Blev också en snygg avslutning.

En bra beskrivning över Axels parti kan vara det gamla ordspråket att den som gräver en grop åt andra faller själv däri. Här försökte motståndaren få till en matt genom att offra men slutade med att hans egen kung blev utsatt för ett våldsamt angrepp och förlust i partiet. Snyggt parti av Axel och det är bara att hålla med Evgenij i kommentaren om partiet.

Med det ledde Sverige matchen och bara ett parti kvar. Det var Hugo Wernberg som hade svart mot Matic Lavrencic. Sverige behövde remi för att kunna vinna matchen. Det var också ett parti som var balanserat och så varit genomgående i partiet. Emellertid var tiden något som kunde sätta käppar i hjulet då Hugos motståndare hade ett betydande tidsförsprång. Det uppkom ett slutspel med lätta pjäser. Lyckligtvis en stabil ställning för Hugos del och det var svårt – för att inte säga nästan omöjligt – för motståndaren att hitta fällor på att spela på för att utnyttja tidsnöden. På slutet spelade Hugo enbart med 30 sekunders incriment men hittade de rätta dragen.

Ett dramatiskt ögonblick infann sig efter drag 62 då motståndaren schackade på g5. Man såg från sändningen hur svarts klocka tickade och tickade och inget hände. Till sist visade klockan noll och att tiden gått ut samt en etta visade sig för motståndaren. Hade Sverige med det inte vunnit matchen ? Nej, så var det inte utan siffrorna ändrades blixtsnabbt till remi och med det vinst för Sverige. En stark prestation av Hugo att klara den viktiga remin! Evgenij sade efter partiet att motståndaren kunde ju ha fortsatt i ställningen hur länge som helt med hopp om att något skulle hända. Emellertid valde han att bjuda remi och insåg nog att ställningen aldrig skulle gå att vinna.

En härlig seger för Sverige. Lagkaptenen var mycket nöjd och tyckte verkligen laget var värd denna seger!

Resultat rond 4

Sverige ligger just nu på sjätte plats av de 20 lagen inför de avslutande tre ronderna. I ledning ser vi Israel. Idag i rond 5 väntar Tysklands andra lag som är rankat sexa i turneringen. Tysklands första lag åkte ned i tabellen efter gårdagens förlust mot Polen.

Tre viktiga och spännande ronder återstår. Sändningen går som vanligt att följa från 15.00

Resultat och ställning Live, kl 15.00