Oavgjort mot Ungern efter dramatisk match

Publicerad 14 juli, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Matchen mot Ungern har börjat. På första bord ser vi Edvin Trost och längst ned Adrian Söderström som båda vann sina partier i matchen. Foto från gruppen Chess in Greece på Facebook.

Dags för rond två för våra svenska ungdomar. I denna match väntade Ungern, rankade fyra i turneringen. Det blev både en tuff och dramatisk match. Slutresultat oavgjort är naturligtvis bra för Sveriges del men samtidigt fanns det stora möjigheter att det kunde ha blivit en seger.

Lagkaptenen Evgenij Agrest berättar om partierna och ger sin syn på matchen.

På första bordet hade Edvin Trost svart mot Marcell Borhy . Där berättar Evgenij att i förberedelserna hade han talat om för Edvin att detta är en spelare som många gånger är för fokuserad på sitt eget angrepp och glömmer bort motståndarens möjligheter Det var också det som hände i partiet så det var en helt rätt tanke om det kommande scenariot. Vit satsade friskt men skapade samtidigt möjigheter för svart. Möjligheter som Edvin tog vara på väl och partiet avslutades med en taktisk finess.

Ett kort och snabbt parti och rondens första vinst. Som alltid viktigt i en lagmatch med den första vinsten och en viktig vinst för svenskarna att vila på under de fortsatta partierna.

William Olsson på andra bordet fick en besvärlig ställning som vit mot Agoston Juhasz. William kämpade dock väl och från angreppet gick partiet över till ett tornslutspel. Det fanns remichanser i tornslutspelet enligt Evgenij men inte helt lätt att se. Ställningen på slutet med torn mot dam är också teoretisk remi men i praktiken otroligt svårt, och det blev förlust för William.

Axel Falkevall spelade upp en fantastisk ställning som svart mot Matyasa Palczert och hade vinst i sitt parti. Emellertid fick motståndaren chansen att kontra med sitt eget angrepp. Ömsesidigt angrepp i olika rockadställningar och Axel hade spelat föredömligt och snyggt med sina pjäser och en bonde på b3 skapade en betydande svaghet på sista raden för vit. Det hade kunnat utnyttjas med 34. – Dd3 som ger direkt vinst. Nu blev det istället förlust för Axel när vit fick chans att kontra med sitt eget angrepp.

Då var det bara ett parti kvar i matchen och det var Adrian Söderström som vit mot Balasz Pasztor. Ett mycket välspelat parit från Adrian. Partiet säg jämnt ut vid en ytlig anblick men Evgenij betonar hur Adrian hela tiden försökte skapa möjligheter och behålla en viss fördel. Det gjorde han också partiet ut. Såg ut som ett jämnt slutspel som borde sluta remi, men det fanns gift i ställningen som motståndaren inte var beredd på. Som bekant är det viktigt vilken ruta kungen väljer i slutspel. Ungraren valde 60.- Kf8 vilket var ödesdigert och ledde till förlust. Det rätta draget hade varit 60. -Kf6 och ställningen är remi. En viktig seger för laget och för Adrian som räddade matchen från förlust till oavgjort!

Resultat rond 2

Efter matchen var det dags för analyser av partierna och laget samlades vid poolen.

Fin omgivning att få analysera i efter dagens hårda kamp. Foto: Kristina Söderström

Kampen fortsätter. I rond tre väntar ännu ett starkt lag, nämligen andrarankade Israel. Kommer säkert även det bli en spännande match!

Resultat och ställning Live 15.00