Förlust mot Tyskland med små marginaler

Publicerad 17 juli, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Svenska laget innan matchen börjar mot Tyskland. Foto: Kristina Söderström

Det blev en lång match för svenska laget som slutade med förlust mot Tyskland. Som vanligt var det små marginaler det handlade om och matchen kunde ha slutat på ett helt annat sätt.

William Olsson hade vit mot Marius Deuer. William var den första att vinna och fick avsluta med en taktisk finess.

Med det hade Sverige försprång i matchen men Axel Falkevall på andra bord hade det kämpigt i sitt parti som svart mot Colinn Colbow. Det blev ett svårt och komplicerat parti vilket lagkaptenen Evgenij höll med om i den dagliga sammanfattningen av ronden. Axel kom bra som svart men valde fel fortsättning och vit kunde ta över partiet och vinna.

Nu hade motståndarna kvitterat matchen. För Sveriges del såg det bra ut. Edvin Trost i en jämn ställning och Adrian Söderström hade spelat kraftfullt som vit och fått upp en bra ställning mot Tykhon Cherniaiev. Inte bara bra, utan en klar vinstställning. Emellertid ledde en felaktig avveckling till att svart kom bättre. Alltid tufft att spela med vetskapen om att ställningen har förändrats på det sätt den gjorde. Partiet svängde upp och ned och till sist lyckades Adrian i en svår ställning rädda partiet till remi. Synd för Adrian som kunde ha vunnit partiet, men som ändå är värd en stor eloge för sitt energiska och vinnande spelsätt i öppningen.

I det läget var det bara Edvin Trosts parti som svart mot Marius Fromm kvar. Edvin hade minusbonde i tornslutspel med varsin springare men med lite bönder kvar och ställningen såg remibetonad ut. Givetvis är det inte så enkelt som det kan se ut och det är tufft att ha det läget i ett avgörande parti. Edvin valde att försöka försvara sig på taktiskt väg vilket gjorde det lätt för motståndaren som vann partiet.

En jobbig och kännbar förlust för det svenska laget och det var inte långt ifrån att matchen kunde ha slutat på ett helt annat sätt. Man äter alltid middag direkt efter matchen för att sedan analysera sina partier tillsammans med Evgenij. Som tidigare har berättats har laget en fin gemenskap och lagkänsla och stöttar varandra mycket. Viktigt speciellt efter en sådan här match. Evgenij själv tog upp att det är talangfullt lag, och att spela i sådana här sammanhang som EM är oehört värdefullt.

Resultat rond 5

Polen tog över ledningen efter seger mot Israel. Tyskland åkte upp till tredje plats efter sin seger mot Sverige. Svenska laget ligger nu på nionde plats.

Två ronder kvar av turneringen. I nästa rond möter Sverige Albanien som är rankat som nummer 16 i turneringen.

Resultat och ställning Live 15.00 Live Chess 24