Förlust mot Israel – men vilken kamp

Publicerad 15 juli, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Bild på det svenska laget i mötet med Israel. Som synes är en av stolarna tom. Det är Edvins parti där motståndaren fick tänka ordentligt och kanske är Edvin och spankulerar i vetskapen om att han har en bra ställning. Det blev en snygg och övertygande vinst för Edvin. Foto från gruppen chess in Greec på Facebook.

Det blev en tuff match i rond tre mot Israel. Vårt svenska lag förlorade men ingen kunde undgå att bli imponerad av kampviljan och det spel som skapades under matchen.

Precis som i gårdagens match blev Edvin Trost snabbast klar och även idag en vinst. Edvin hade vit mot Yoav Milikow och fick klar fördel i mittspelet. Som lagkapten Evgenij Agrest uttryckte det var det klockrent. Edvin förvaltade sin fördel väl och vann i ett snyggt angrepp som resulterade i materiell vinst

Starkt gjort av Edvin som har vunnit alla sina tre partier på första bord.

På andra bordet fick Axel Falkevall som svart möta Eytan Rozen. Axel kom riktigt bra i partiet. Evgenij berättar att det var vinst men problem med tidsnöd ställde till det. Axel hamnade i ett riktigt svårt slutspel. Kämpade väl och länge men tvingades så småningom ge upp.

På bord tre fick Hugo Wernberg möta Elie Milikow som vit. Såg länge lovande ut för Hugo. Även där menade Evgenij att det var vinst men precis som i Axels parti fick Hugo problem med tiden. Det gjorde att han inte kunde utnyttja sin fina ställning och tidsnöden skapade – som så ofta är fallet – misstag. Evgenij nämner i sin analys av partiet att det var felaktigt att spela 38. Dxd6. Istället hade 38. Se3 gett bekvämt och säkert spel för vit och stora möjigheter att vinna partiet.

På fjärde bord hade Adrian Söderström svart mot Ori Kochavi. Man hade förberett en ovanlig och intressant parti som svart i spanskt. Det blev ett intressant parti men motståndaren fick till några snygga offervändningar som var svåra att förutse. Evgenij menade själv att det var svåra varianter och Adrian hade inte räknat med att det gick att göra Dh3 i ett viktigt läge. Adrian kämpade länge och väl även i detta parti men det blev för svårt att hålla.

Resultat rond 3

Lagkaptenen Evgenij sammanfattar matchen med att han är mycket nöjd med det spel som laget visade. Problem ligger i att hantera tiden och undvika tidsnöd och det var märkbart igår i Axels och Hugos partier. Det är också något man arbetar med under träningspassen. Som Evgenij också uttrycker är det viktigt att spelet fungerar och att man spelar bra. Kanske det viktigaste av allt, och det finns sätt att arbeta med att disponera tiden på rätt sätt under ett parti.

Det var en tuff match men vårt svenska lag kan samtidigt känna sig stolta. Både spelare och lagkaptenen från Israels lag uttryckte sin beundran över spelet från svenska laget efter matchen. På samma gång som både Axels och Hugos motståndare menade på att de var övertygade om att de skulle förlora.

Kampen fortsätter i EM och idag väntar Sloveniens första lag på bord fem . Lite jämnare lag än gårdagens då detta lag är rankat som nummer 11. Sverige är ju som tidigare nämnts rankat som nummer åtta.

Avslutningsvis lite schackkuriosa på temat snygga mattbilder. Ställningen uppkom i matchen mellan Israel/Tel Aviv mot England i samma rond.

Resultat och ställning Live, kl 15.00