Stabilt spel i matchen och ännu en remi

Publicerad 9 mars, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Djup koncentration i svenska ambasssadens bibliotek under pågående matchparti. Bild från sändningen från Chess 24 och tornslutspelet slutade remi efter 60 drag.

Andra halvlek har startat av matchen i London mellan Nls Grandelius och David Howell. Tidskontrollen har nu ändrats tilll att bli en aning kortare, 40 drag på 1,5 timme och 30 minuter för resten av partiet. Tilläggstiden har också kortats ned till 15 sekunder.

Man berättade i sändningen att spelarna själva fick ha önskemål om tidskontrollen innan matchen. Nils ville ha korta partier och David längre. Resultatet blev en kompromiss.

Nils hade svart i sjätte matchpartiet och öppningen blev Nimzoindiskt vilket kan leda till skarpt och komplicerat spel. David tog sig en lång funderare i drag 8 , närmare 40 minuter, och valde att gå in i mer solid och stabil variant.

Som väntat efter så lång tid spenderat hamnade vit i tidsnöd men det var svårt för Nils att utnyttja tidsnöden. Ställningen fick den karaktären att det var lätt att hitta givna drag. Partiet mynnade ut i tornslutspel som slutade remi efter 60 drag.

Här nedan går det att spela igenom partiet.

Nu åtåerstår fyra partier i matchen. David vill säkert segla i hamn med resten remier som resultat och stå som vinnare. Nils däremot har naturligtvis andra planer. Vi har redan sett att David lätt kommer i tidsnöd, och vi minns också hur bra Nils kom som vit i första partiet. Ska det bli något liknande i sjunde partiet ?

Sändningen går som vanligt att följa från 15.00.

Så spelas matchen LIvesändning