Övertygande seger för Nils Grandelius efter ett parti med snygga vändningar

Publicerad 9 mars, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Den här gången var det David Howells tur att stanna klockan och sträcka fram handen och ge upp partiet. Nils partianläggning blev för svår och på bilden ser vi slutställningen. Bilden från sändningen på Chess 24.

Det har säkert varit många som undrade när första vinsten skulle komma för Nils Grandelius efter många partier med press och bra ställningar. I sjunde matchpartiet var det dags, och inte vilken vinst som helst. Nils spelade ett snyggt anlagt parti, som dessutom var underhållande med många kombinatoriska vändningar.

I sjätte partiet fick, som tidigare rapporterats , David också där stora problem med tidsnöd, men där var dragen givna i ställnlingen och inte svårfunna. I detta parti blev det ett helt motsatt händelseförlopp.

Det fanns försvar som datoranalysen visade. Emellertid kändes dessa drag lite för svåra för det mänskliga ögat och speciellt i grov tidsnöd.

Nils hade en intressant partianläggning i Italiensk spelöppning och utvecklade ett torn till kungsflygeln via rutan a3. Ett bondeoffer ledde till ett annat bondeoffer, och efter det ett förkrossande mattangrepp. Det gjorde inget att damerna byttes bort då mattangreppet fortsatte med resten av pjäserna. David tvingades ge en pjäs och gav upp några drag senare.

Partiet är ett instruktivt exempel på vad mycket aktivitet betyder i schack. Svarts torn på a8 flyttades t.ex bara en gång under hela partiet och det i drag 37. Ett drag innan partiet gavs upp.

Ett fint parti av Nils och en snygg manöver är det kyliga 23. Tf3 som lade grunden till kommande mattangrepp.

Här nedan går det att ta del av framfarten från Nils.

Nu är det helt lika ställning i matchen med tre partier kvar totalt. Det är lite speciellt med denna match, förutom att den är väldigt jämn, nämligen att vit alltid är den som har pressat och fått bra ställningar i partierna. Känns som ett troligt kommande scenario att vinnaren av matchen kommer att vara den som vinner sitt vita parti, och klarar remi som svart.

Som en gissning är ju också att David är extra sårbar med sin vana att komma i tidsnöd . Finns mycket att spekulera i och spännande kommmer det att bli.

Matchen går att följa från 15.00 på länken nedan.

Så spelas matchen Livesändning