Intervju: Nils Grandelius sammanfattar matchen i London

Publicerad 19 mars, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Machen är över efter tio långa och hårda partier. Här berättar Nils om machen och sina tankar kring den. Foto: Lars OA Hedlund

Vi har alla haft möjlighet att följa Sveriges högst rankade spelare, Nils Grandelius, i matchen mot David Howell från England. Det har varit tio spännande och innehållsrika partier kännetecknande av hård kamp.

Vi ser det som händer på brädet men hur går tankarna inom spelarna under dessa partier? Nu får vi möjlighet att få svar på den frågan och höra Nils berätta om partierna och matchen som helhet.

På förhand kändes det som det skulle bli en jämn match, och det var också vad världsmästaren Magnus Carlsen trodde när han fick frågan om utgången i matchen.

Håller du med om att matchen var väldigt jämn som helhet? Tar man t.ex det tornslutspel du förlorade fanns ju en remi även om den väldigt svår att hitta i form av draget bondedraget e6 i ett visst läge och på det sättet skapa en s. k fortress. Var det något du tänkte på under partiet att det kunde vara möjligt?

– Ja, jag håller med om att machen var jämn vilket även slutresultatet 5, 5 – 4, 5 speglar. Vi hade dessutom många chanser i många av partierna så det kunde definitivt ha slutat hur som helst.

Slutspelet i rond 4 var mycket intressant. Först var det ganska enkel remi med löparna kvar men jag gjorde några tveksamma drag och hamnade i ett farligt tornslutspel istället. Strax före tidskontrollen gjorde jag ett fruktansvärt förbiseende och ställningen var då helt förlorad. David hade dock svårt att besluta sig för vilket genombrott som var effektivast, och väntade så länge att det faktiskt var remi igen vid ett senare tillfälle.

När det gäller att hitta remiuppställningen var mycket svårt. Poängen är att vi spelat i 15-20 drag var draget …e6 alltid något som tillåter direkt vinst för vit, så det är väldigt, väldigt svårt att uppfatta precis det läge där det plötsligt är enda draget som håller remi. Jag är mycket mer missnöjd med några av besluten tidigare i partiet istället.

Vilket är ditt bästa parti i matchen?

– Självklart får jag säga mitt enda vinstparti, i rond 7. Det var naturligtvis långt ifrån felfritt, men jag tyckte jag hittade några trevliga idéer där.

Daniel King analyserade detta parti i sin kanal på Chessbase och var mycket förtjust i både partiet och det oväntade torndraget du gjorde i form av att utveckla tornet till rutan a3 vilket är ovanligt. Var det en förberedelse du haft sedan länge och finns det någon historia bakom draget?

– Nej, Ta3 var något jag tittade lite på under förmiddagen före partiet. Det finns så många uppställningar och dragföljder i italienskt att det är svårt att förutsäga exakt vad det kommer att bli, men den här gången lyckades jag gissa rätt. Draget i sig är enligt mig väldigt logiskt. Det ser lite dumt ut innan svart har slagit exd4, men eftersom svart inte riktigt har några andra idéer i ställningen så kommer slaget komma förr eller senare

Vad känner du är din egen styrka som schackspelare och hur vill karaktärisera David i sin tur när det gälller detta?

– I matchen var det tydligt att jag hade farligare öppningsförberedelser vilket gav mig lovande ställningar. Även de mer tveeggade dynamiska mittspelen fungerade fint för mig. Men David har bra teknik, och kämpar mycket bra oavsett ställning. Han vann sitt lovande tornslutspel i rond 4, medan jag misslyckades vinna ett minst lika lovande damslutspel i rond 5.

Hur kändes det att spela på svenska ambassaden i London? Kan tänka mig att det var en annorlunda känsla eftersom inte publiken fanns på plats.

– Den svenska ambassadörsbostaden var en förträfflig spellokal. Vi spelade i biblioteket, en vacker lokal. Dessvärre fanns det inte plats för publik, men jag hoppas att man hemifrån via kamerorna ändå kunde få en känsla av hur det var där.

Här ser vi en bild från spellokalen i svenska ambassadens bibliotek. Som Nils nämner en vackar miljö att spela i och allt är förberett för dramatiken kring brädet. Foto från Chessbases hemsida.

Vad tar du med dig från matchen?

– Det var bra kamp överlag i de 10 partierna, och trots en del fel så tycker jag det var lärorikt. En av anledningarna till att jag såg fram emot matchen var att David är så bra just på de saker jag är sämre på. Jag har naturligtvis ännu inte hunnit analysera partierna grundligt, men är säker på att jag kommer lära mig mycket om seghet i försvar och teknisk precision i vinstföringen. Det känns också som en perfekt uppladdning inför Individuella EM om 10 dagar

Som Nils nämner väntar nästa turnering ganska snart och det blir som sagt Europamästerskapet som kommer att hållas i Slovenien.

Vi låter därför Nils avsluta med orden nedan:

– Nu ska jag analysera partierna och finjustera några saker, men i princip känns det mycket lovande inför EM!

Så spelas matchen Daniel King analyserar